Gęsina jest przede wszystkim doskonałym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych. To właśnie one odpowiadają za sprawne funkcjonowanie mózgu, chronią przed chorobami neurodegeneracyjnymi (takimi jak np. Alzheimer), obniżają poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, warunkują prawidłowy proces krzepnięcia krwi, uczestniczą w procesie regeneracji komórek i zmniejszają bolesność stawów. Innymi słowy: spowalniają procesy starzenia się organizmu.
W diecie seniorów nie powinno też zabraknąć białka i aminokwasów egzogennych, witamin z grupy B, witaminy A i E oraz takich składników mineralnych, jak potas, fosfor, magnez, żelazo czy cynk. Wszystkie znajdziesz w gęsinie.
Najlepsza gęsina z Kujaw i Pomorza
Czy wiesz, że gęsi hodowano już w czasach starożytnych? Dowodzą tego m.in. egipskie płaskorzeźby i malowidła nagrobne, przedstawiające handel gęśmi. Ich mięso było wysoko cenione także przez Greków i Rzymian. Zachowało się wiele tradycyjnych przepisów na dania z gęsiny z całego świata, w tym z kuchni polskiej.
Od wieków najsmaczniejsze, a przy tym najbardziej odżywcze gatunki gęsihoduje się na Kujawach i Pomorzu, m.in. w Kołudzie Wielkiej pod Inowrocławiem. Gęsina jest prawdziwie regionalnym przysmakiem, którego produkcja wpisuje się w ideę inteligentnych specjalizacji. To obszary szczególnie promowane oraz rozwijane przez województwo. Jedną z takich specjalizacji jest zdrowa i bezpieczna żywność, wytwarzana ekologicznie, a następnie dostarczana prosto „od pola do stołu”.
Gęsina na Forum Seniora
Na tegorocznym Forum Seniora, które odbędzie się 24 września, zaplanowaliśmy specjalny panel o gęsinie. Opowiemy na nim więcej o dietetycznych i prozdrowotnych właściwościach gęsiny, przedstawimy lokalnych producentów oraz ciekawe akcje nawiązujące do gęsiny.
Najważniejszą z nich jest organizowana przez Urząd Marszałkowski akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na św. Marcina”. W jej ramach możesz obejrzeć specjalne odcinki „Smaków Pomorza i Kujaw”, wziąć udział w konkursie z ciekawymi nagrodami i wybrać się na kulinarny festiwal w Przysieku. Warto przy tym podkreślić, że celem imprezy jest nie tylko promowanie gęsiny, ale też tradycji wspólnego biesiadowania, spędzania czasu z rodziną i pielęgnowania dawnych zwyczajów w patriotycznym duchu.
Dołącz do nas i zasmakuj w gęsinie!

