Gęsinowy konkurs w Palędziu pod Mogilnem [zdjęcia]
W Palędziu Dolnym odbyło się spotkanie "Gęsina nie tylko na świętego Marcina" połączone z konkursem na potrawy z gęsiego mięsa. Komisja postanowiła wyróżnić wszystkich przygotowujących potrawy. A są to KGW Palędzie Dolne za czerninę z kluchami na pyrach, gęś z jabłkami z żurawiną i z warzywami; Irena Lepert (Huta Palędzka) - gęś z dynią; Agnieszka Joszko (Józefowo) - gęś faszerowana z kaszą i grzybami; Magdalena Kotlińska (Niestronno) - gęś faszerowana kaszą i grzybami; Romana Świtała (Padniewo) - pierogi z gęsiną, Arleta Bogusiewicz (Padniewo) - czernina z mirabelkami, gruszkami i jabłkami; Aleksandra Stanek (Padniewko), gęś pieczona; Wiesława Kozłowska (Kwieciszewo), rolada z kurkami; Danuta Grządzielska (Marcinkowo) pasztet; Katarzyna Piwowarczyk (Twierdzyń) - gęś faszerowana wątróbką i mięsem mielonym; Beata Dzikowska (Twierdzyń)- gęś faszerowana mięsem mielonym i boczkiem; Małgorzata Małecka (Żabno) - gęś faszerowana gruszkami z miodem kardamonem, cynamonem z faszerowanymi gruszkami żurawiną.