Składniki na ciasto:
25 dag mąki
25 dag cukru
25 dag margaryny (może być Kasia)
4 duże jajka
1 duża cytryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Skłdniki na lukier:
7/8 szklanki cukru pudru
1/2 cytryny
Ruszył konkurs "Gotowanie z Pomorską". Baw się z nami zgłoszenia przyjmujemy do 10.11.2011.
1.Żółtka utrzeć do białości z margaryną i cukrem.
2.Gdy masa będzie puszysta, dodać całą cytrynę (sparzoną i wyszorowaną) startą na tarce.
3.Następnie ubić na sztywno pianę z białek i dodać do masy.
4.Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką.
5.Przelać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przepis na lukier: Z cukru pudru i soku z cytryny przygotować lukier. Lukrować ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Czytaj e-wydanie »