Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

"Gotuj z Pomorską": Babka cytrynowa [przepis Czytelnika]

Paweł Gawle (opr. ska)
Babka cytrynowa
Babka cytrynowa Paweł Gawle
Przepis na babkę cytrynową.

Składniki na ciasto:

25 dag mąki
25 dag cukru
25 dag margaryny (może być Kasia)
4 duże jajka
1 duża cytryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Skłdniki na lukier:

7/8 szklanki cukru pudru
1/2 cytryny

Ruszył konkurs "Gotowanie z Pomorską". Baw się z nami zgłoszenia przyjmujemy do 10.11.2011.
1.Żółtka utrzeć do białości z margaryną i cukrem.
2.Gdy masa będzie puszysta, dodać całą cytrynę (sparzoną i wyszorowaną) startą na tarce.
3.Następnie ubić na sztywno pianę z białek i dodać do masy.
4.Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką.
5.Przelać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

Przepis na lukier: Z cukru pudru i soku z cytryny przygotować lukier. Lukrować ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Czytaj e-wydanie »

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska