Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

"Gotuj z Pomorską": Bigos cygański [przepis Czytelniczki]

Patrycja Nyk (opr.ska)
Bigos cygański
Bigos cygański Partycja Nyk
Przepis pani Patrycji Nyk na bigos cygański.

Składniki:

80dkg mięsa mielonego
1 kg pieczarek
4duże papryki
4duże cebule
1 koncentrat pomidorowy
1 ketchup pikantny
olej do smażenia
sól
pieprz

Ruszył konkurs "Gotowanie z Pomorską". Baw się z nami zgłoszenia przyjmujemy do 10.11.2011.
Mięso przyprawiamy tak jak kotlety mielone, formujemy małe kulki o średnicy ok. 1,5 cm . Smażymy na patelni podlewając olejem.

Do garnka wlewamy trochę oleju podgrzewamy i wrzucamy cebulę pokrojoną w ćwierć talarki.
Gdy cebula się zeszkli dodajemy umyte i pokrojone pieczarki ,gotujemy aż woda wyparuje i zacznie się smażyć.

Do lekko podsmażonej cebuli z pieczarkami dodajemy paprykę pokrojoną w paski. Dusimy to do momentu aż papryka zmięknie (nie wolno jej rozgotować) w miarę potrzeby dolewamy trochę wody.
Do podduszonego bigosu dodajemy ok.1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego i ok.1/2keczup (najlepszy Pudliszki) przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Gdy potrawa jest przyprawiona wkładamy usmażone uprzednio kulki z mięsa mielonego i mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy.

Czytaj e-wydanie »

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska