Składniki:
80dkg mięsa mielonego
1 kg pieczarek
4duże papryki
4duże cebule
1 koncentrat pomidorowy
1 ketchup pikantny
olej do smażenia
sól
pieprz
Ruszył konkurs "Gotowanie z Pomorską". Baw się z nami zgłoszenia przyjmujemy do 10.11.2011.
Mięso przyprawiamy tak jak kotlety mielone, formujemy małe kulki o średnicy ok. 1,5 cm . Smażymy na patelni podlewając olejem.
Do garnka wlewamy trochę oleju podgrzewamy i wrzucamy cebulę pokrojoną w ćwierć talarki.
Gdy cebula się zeszkli dodajemy umyte i pokrojone pieczarki ,gotujemy aż woda wyparuje i zacznie się smażyć.
Do lekko podsmażonej cebuli z pieczarkami dodajemy paprykę pokrojoną w paski. Dusimy to do momentu aż papryka zmięknie (nie wolno jej rozgotować) w miarę potrzeby dolewamy trochę wody.
Do podduszonego bigosu dodajemy ok.1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego i ok.1/2keczup (najlepszy Pudliszki) przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Gdy potrawa jest przyprawiona wkładamy usmażone uprzednio kulki z mięsa mielonego i mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy.
Czytaj e-wydanie »