https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

"Gotuj z Pomorską": Borowicka polewka z maślanki [przepis Czytelniczki]

Teresa Kropidłowska (opr. ska)
Borowicka polewka z maślanki
Borowicka polewka z maślanki Teresa Kropidłowska
Teresa Kropidłowska jest prezesem KGW "Łężanki' w Łęgu i tam również spełnia się w kulinariach.

Składniki:

1 litr wody
1 litr maślanki
1 śmietana
1 kg ziemniaków
2-3 łyżki mąki
2 jajka
30 dkg boczku wędzonego
1 cebula
2-3 ziela angielskie
2 listki laurowe
sól
pieprz
majeranek

Ruszył konkurs "Gotowanie z Pomorską". Baw się z nami zgłoszenia przyjmujemy do 10.11.2011.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, włożyć do garnka woda, dodać ziele, listek i sól do smaku.

Ugotować do miękkości. Maślankę, śmietanę, mąkę, jajka roztrzepać, mieszając wlać do zupy. Cały czas mieszać, aby się nie zważyło.

Boczek pokroić w kostkę i wraz z pokrojona cebulą przesmażyć, dodać do zupy.

Przyprawić pieprzem, solą i majerankiem.

Czytaj e-wydanie »

Nieruchomości z Twojego regionu

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska