https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

"Gotuj z Pomorską": Gęś po toruńsku [przepis Czytelniczki]

Karolina Bytner (opr. ska)
Gęś po toruńsku
Gęś po toruńsku Karolina Bytner
- Przepis na gęś po toruńsku jest naszym starym domowym przepisem na pyszny, rodzinny obiad - pisze pani Karolina Bytner.

Składniki:

udka z gęsi(6-8sztuk) lub całą gęś
15 dkg wędzonego boczku
sól
pieprz czarny mielony
majeranek

Ruszył konkurs "Gotowanie z Pomorską". Baw się z nami zgłoszenia przyjmujemy do 10.11.2011.

Marynata:

pół szklanki octu winnego z białego wina
6 szklanek wody
10dkg marchwi
10 dkg pietruszki
10 dkg seler
łyżka cukru
3 liście laurowe
3 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
1 cebula

Sos:

szklana białego wytrawnego wina
10 dkg suszonych śliwek
2 łyżki cukru
10 dkg piernika
2 dkg rodzynek
2 goździki
Warzywa obrać pokroić na plasterki zalać woda dodać przyprawy i zagotować, na koniec dodać ocet i ponownie zagotować.

Mięso oczyścić zalać wcześniej przygotować chłodną marynatą, po czym wstawić w chłodne miejsce na 2-3dni.

Po tym czasie wyjąć mięso z marynaty, oprószyć solą, pieprzem oraz majerankiem. Gęś obwiązać boczkiem i zabezpieczyć nitką.

Wstawić gęś do piekarnika (rozgrzanego do 200C) i piec 20 min na każde 500g mięsa. W międzyczasie odcedzić marynatę połowę zostawić do polewania, do drugiej części dodać starte śliwki i rodzynki (można je również drobno pokroić) oraz goździki i wino, na koniec dodać starte pierniki i rozgotować je w sosie.

Gęś wyjąć z brytfanny zdjąć nitkę i pokroić, następnie zalać sosem i włożyć jeszcze do piekarniki na 15 minut. Tak przygotowaną gęś podawać z ziemniakami lub kaszą i surówkami.

Czytaj e-wydanie »

Nieruchomości z Twojego regionu

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska