https://pomorska.pl
reklama

"Gotuj z Pomorską": Gęś po toruńsku [przepis Czytelniczki]

Karolina Bytner (opr. ska)
Gęś po toruńsku
Gęś po toruńsku Karolina Bytner
- Przepis na gęś po toruńsku jest naszym starym domowym przepisem na pyszny, rodzinny obiad - pisze pani Karolina Bytner.

Składniki:

udka z gęsi(6-8sztuk) lub całą gęś
15 dkg wędzonego boczku
sól
pieprz czarny mielony
majeranek

Ruszył konkurs "Gotowanie z Pomorską". Baw się z nami zgłoszenia przyjmujemy do 10.11.2011.

Marynata:

pół szklanki octu winnego z białego wina
6 szklanek wody
10dkg marchwi
10 dkg pietruszki
10 dkg seler
łyżka cukru
3 liście laurowe
3 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
1 cebula

Sos:

szklana białego wytrawnego wina
10 dkg suszonych śliwek
2 łyżki cukru
10 dkg piernika
2 dkg rodzynek
2 goździki
Warzywa obrać pokroić na plasterki zalać woda dodać przyprawy i zagotować, na koniec dodać ocet i ponownie zagotować.

Mięso oczyścić zalać wcześniej przygotować chłodną marynatą, po czym wstawić w chłodne miejsce na 2-3dni.

Po tym czasie wyjąć mięso z marynaty, oprószyć solą, pieprzem oraz majerankiem. Gęś obwiązać boczkiem i zabezpieczyć nitką.

Wstawić gęś do piekarnika (rozgrzanego do 200C) i piec 20 min na każde 500g mięsa. W międzyczasie odcedzić marynatę połowę zostawić do polewania, do drugiej części dodać starte śliwki i rodzynki (można je również drobno pokroić) oraz goździki i wino, na koniec dodać starte pierniki i rozgotować je w sosie.

Gęś wyjąć z brytfanny zdjąć nitkę i pokroić, następnie zalać sosem i włożyć jeszcze do piekarniki na 15 minut. Tak przygotowaną gęś podawać z ziemniakami lub kaszą i surówkami.

Czytaj e-wydanie »

Nieruchomości z Twojego regionu

Wybrane dla Ciebie

Czerwcowa waloryzacja emerytur - jest nowy wskaźnik. Tak urosną świadczenia od lipca

Czerwcowa waloryzacja emerytur - jest nowy wskaźnik. Tak urosną świadczenia od lipca

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska