Obrane ziemniaki (ok.10 średnich) ucieramy na tarce (jak na placki ziemniaczane, można też do utarcia wykorzystać maszynkę elektryczną do mielenia mięsa), odcedzić na durszlaku, dodać soli, mąki, wbić 1 jajko i wyrobić na masę, która odrywa się od dłoni - wyrabiamy ręką.
Ruszył konkurs "Gotowanie z Pomorską". Baw się z nami zgłoszenia przyjmujemy do 10.11.2011.
Kluski puszczamy z deski do wrzącej osolonej wody, mieszamy co jakiś czas, aż przegotują się, odlewamy, przelewamy wodą, by kluski nie posklejały się.
Jeśli klusek nie dodajemy do zupy, można ich nie przelewać zimną wodą, tylko gorące odcedzić i okraszamy przesmażonym surowym boczkiem. Dosolić do smaku. Kluski podajemy z twarogiem lub gotowaną kiszoną kapustą z przyprawami.
Czytaj e-wydanie »