100 gram ziemniak ma 80-90 kcal, jak na warzywo to całkiem sporo. Ważne jest także, jak je przyrządzimy.
Ziemniaki dzielą się:
- na twarde (typ A), zachowujące formę – takie najlepiej nadają się na sałatki, kartofle smażone i w łupince oraz na grilla
- średniotwarde (typ B), które przy końcu gotowania stają się kruche, zaś przy smażeniu miękkie wewnątrz, a z wierzchu chrupiące – z nich robisz wspaniałe frytki czy placki, kartofelki z wody i zupy (ale nie zupę-krem).
- łatwo rozpadające się (typ C), doskonałe na babki, farsze, kluski czy purée albo do zagęszczania zup.
Tym możesz zastąpić ziemniaki. Oto najlepsze zamienniki
A czym zastąpić ziemniaki, żeby urozmaicić nasze posiłki i dietę? Mamy dla Was kilka propozycji. Zobaczcie. W galerii poniżej zobaczcie, jakie są najlepsze zamienniki dla ziemniaków.

Wideo