https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

"Gotuj z Pomorską": Szynka wieprzowa wędzona tradycyjnie [przepis Czytelniczki]

Teresa Kropidłowska (opr. ska)
Szynka wieprzowa wędzona tradycyjnie
Szynka wieprzowa wędzona tradycyjnie Teresa Kropidłowska
Teresa Kropidłowska jest prezesem KGW "Łężanki' w Łęgu i tam również spełnia się w kulinariach.

Składniki:

Na 5 kg mięsa z szynki, po uprzednim podzieleniu na mniejsze kawałki, przygotowujemy marynatę z następujących składników:

30-40 dkg soli
1 dkg saletry
2 dkg cukru
Po 20 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
10 ziaren jałowca
4 listki laurowe
1 główka czosnku
1 łyżeczkę nasion kolendry/niekoniecznie/
2 łyżeczki gorczycy

Ruszył konkurs "Gotowanie z Pomorską". Baw się z nami zgłoszenia przyjmujemy do 10.11.2011.
Z wody przegotowanej lub źródlanej, soli, cukru i saletry przygotowujemy zalewę. Wody dajemy tyle, żeby mięso było całkowicie zakryte.

Solankę sprawdzamy wkładając surowy ziemniak lub jajko, jeśli wypłynie to jest dobra. Jest to stara metoda stosowana przez starsze gospodynie.

Do zalewy dajemy przyprawy i zalewamy nią szynki. Szynki ułożyć ciasno w kamiennym garnku. Wynieść w chłodne miejsce na 2-3 tygodnie, co 2 dni przewracać mięso.

Po tym czasie wyjmujemy szynki z zalewy, myjemy i wieszamy na 2 dni w ciepłym miejscu ,aby obsuszyły się.

Potem wędzimy najpierw w ciepłym dymie potem w zimnym przez 3 dni.

Najlepsze do wędzenia jest drewno olchowe, lipowe, bukowe, wiśniowe, lub trociny z tych drzew. Tak samo wędzimy boczek .

Czytaj e-wydanie »

Nieruchomości z Twojego regionu

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska