Składniki:
0,5 litra żuru (zakwasu)
25 dag białej surowej kiełbasy
20 dag wędzonego boczku
2 cebule
sól
pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
3 suszone grzyby
2 ząbki czosnku
2 jajka
2 chlebki okrągłe
Ruszył konkurs "Gotowanie z Pomorską". Baw się z nami zgłoszenia przyjmujemy do 10.11.2011.
Suszone grzyby opłukać, namoczyć, gotować z tej samej wodzie pół godziny.
Dodać oczyszczone warzywa i przyprawy, włożyć kiełbasę i boczek, gotować 30 minut.
Wyjąć mięsa i warzywa, wywar przecedzić, wlać zakwas, dodać pokrojoną kiełbasę, posiekany boczek i grzyby, zagotować, zestawić.
Przyprawić do smaku czosnkiem roztartym z solą i pieprzem, można dodać suszony majeranek. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić na pół. Z chlebków ściąć wierzch, wyjąć ze środka miąższ, zostawiając 0,5 cm warstwę przy skórce.
Wstawić chlebki do piekarnika i lekko podsuszyć, około 10-15 minut .Wlać podgrzany żurek, włożyć jajka.
Czytaj e-wydanie »