Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

"Gotuj z Pomorską": Żurek w chlebie [przepis Czytelniczki]

Teresa Kropidłowska (opr. ska)
Suszone grzyby opłukać, namoczyć, gotować z tej samej wodzie pół godziny.
Suszone grzyby opłukać, namoczyć, gotować z tej samej wodzie pół godziny. sxc.hu
Teresa Kropidłowska jest prezesem KGW "Łężanki' w Łęgu i tam również spełnia się w kulinariach.

Składniki:

0,5 litra żuru (zakwasu)
25 dag białej surowej kiełbasy
20 dag wędzonego boczku
2 cebule
sól
pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
3 suszone grzyby
2 ząbki czosnku
2 jajka
2 chlebki okrągłe

Ruszył konkurs "Gotowanie z Pomorską". Baw się z nami zgłoszenia przyjmujemy do 10.11.2011.
Suszone grzyby opłukać, namoczyć, gotować z tej samej wodzie pół godziny.

Dodać oczyszczone warzywa i przyprawy, włożyć kiełbasę i boczek, gotować 30 minut.

Wyjąć mięsa i warzywa, wywar przecedzić, wlać zakwas, dodać pokrojoną kiełbasę, posiekany boczek i grzyby, zagotować, zestawić.

Przyprawić do smaku czosnkiem roztartym z solą i pieprzem, można dodać suszony majeranek. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić na pół. Z chlebków ściąć wierzch, wyjąć ze środka miąższ, zostawiając 0,5 cm warstwę przy skórce.

Wstawić chlebki do piekarnika i lekko podsuszyć, około 10-15 minut .Wlać podgrzany żurek, włożyć jajka.

Czytaj e-wydanie »

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska