Tym razem na straganach rodziny Grzelaków z Wielowsi (gm. Pakość) zabrakło śliwek. Sprzedaż tego ulubionego owocu po prawie dwóch miesiącach skończyła się pod koniec października. Chociaż niekwestionowanym liderem w polskich sadach są jabłka, to jednak w gospodarstwie Ryszarda Grzelaka dominują drzewa śliwek i gruszek. Dobre zbiory to efekt m.in. nawadniania upraw w okresie wegetacji i suszy, a także zapylania roślin pszczołami murarkami. Te owady ogrodowe przyczyniają się nie tylko do wzrostu plonów, ale również do pozyskania smaczniejszych owoców, co procentuje większą sprzedażą.
Ochłodzenie powietrza sprawiło, że w jesiennej ofercie pojawiły się ryby.
Karp żywy został wyceniony na 28 zł,
karp patroszony - na 35 zł,
płat karpia - na 40 zł za kilogram.
Oto inne ceny:
szczupak - 38,
sandacz patroszony - 55,
halibut wędzony - 67,
karaś patroszony - 20,
makrela wędzona - 30,
matias - 22,
brokuł - 5,
brukselka - 10-12,
burak ćwikłowy - 3,
cebula - 3-5 (najdroższa czerwona),
czosnek (główka) - 2-5,
ubita gęś - 150-200,
ubita kaczka z krwią - 60-80,
ubity brojler - 40-50,
ubita kura - 30,
groch - 4,
gruszki - 3-5-8,
grzyby (maślaki - 12, podgrzybki - 10-15, sowy - 2),
jabłka - 2,50-4 (najtańsza koksa),
jajka - 1-1,20,
kalafior - 4-6-8,
kapusta: główka - 3-4, kiszona - 5-8,
marchew - 3,
orzechy: włoskie - 7-10-15-18,
laskowe - 12-15-18,
pietruszka: korzeń -8,
natka - 2,
pomidory - 5-8-10 (najdroższe bawole serce),
por - 2,
rzepa - 7,
sałata - 3,50,
seler - 6,
włoszczyzna - 6,
ziemniaki - 2.
