Nie każdy ma takie szczęście jak pan Sławomir, znalazca wyjątkowych borowików, ale wierzymy, że i Waszych koszach pojawiają się piękne grzyby. Zanim trafią na talerze, zróbcie im zdjęcie, prześlijcie na [email protected]. Zdradźcie orientacyjnie miejsce, w których zebraliście imponujące okazy.
Dostaliśmy już fotki od pana Karola, Czytelnika Gazety Pomorskiej:

fot. nadesłane

fot. nadesłane

Mniej doświadczonym grzybiarzom podpowiadamy, zbierajcie grzyby duże i wyrośnięte. W przypadku młodych, niewykształconych, łatwiej o pomyłkę. I jeszcze jedno! Szukajcie grzybów rurkowych - gatunki z blaszkami pod kapeluszem zwykle są trujące. Warto wybrać się do lasu z doświadczonym grzybiarzem lub z atlasem grzybów. Najpewniejsza jest wyprawa do Sanepidu, gdzie ocenią, czy Wasze zbiory na sto procent są bezpieczne.
Strefa AGRO Kujawsko-Pomorskie także na Facebooku. Dołącz do nas!
Tymczasem przypomnijmy też ubiegłoroczne znalezisko pani Anny, która zbiera grzyby w okolicach Warlubia:

fot. nadesłane

fot. nadesłane
Jak odróżnić grzyby jadalne od niejadalnych i trujących? Polecamy filmik: