Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Imbir - takie ma właściwości. Dlaczego warto jeść imbir, na co pomaga i jak go stosować

Agnieszka Kasperek
Agnieszka Kasperek
Imbir to znana od wieków roślina o właściwościach leczniczych. Nie tylko dodaje smaku naszym potrawom, ale daje wiele korzyści zdrowotnych dla organizmu. Zobacz, dlaczego warto jeść imbir i jak działa on na organizm, gdy go spożywamy. ►
Imbir to znana od wieków roślina o właściwościach leczniczych. Nie tylko dodaje smaku naszym potrawom, ale daje wiele korzyści zdrowotnych dla organizmu. Zobacz, dlaczego warto jeść imbir i jak działa on na organizm, gdy go spożywamy. ► Pixabay.com
Imbir to przyprawa. Ma charakterystyczny, korzenny zapach i smak. Imbir wspomaga odporność, działa rozgrzewająco, wykazuje działanie antybakteryjne, antygrzybicze i przeciwwirusowe. Imbiru używa się w wielu kuchniach świata - głównie azjatyckiej, ale także w Europie ma wielu zwolenników. Imbir stosuje się nie tylko w kuchni, ale także w przemyśle kosmetycznym. Zobacz, jak działa imbir na organizm i jakie są zalety jego spożywania.

Imbir - jak go stosować?

To, co znamy pod nazwą "imbir", to korzeń tej rośliny. Najpopularniejszą odmianą imbiru jest imbir lekarski. Jest powszechnie używany w wielu kuchniach świata. Ma też zastosowanie przy produkcji kosmetyków.

Imbir można spożywać na surowo, marynowany, smażony, sproszkowany jako przyprawę. Imbir ma działanie rozgrzewające, antywirusowe i antybakteryjne, dlatego jest pomocny przy zwalczaniu infekcji. Można go dodać do herbaty (świeży imbir starty na tarce lub sproszkowany), albo kupić gotowe herbatki z imbirem w aptece.

Imbir – przeciwwskazania

Imbir jest zdrowy, jednak nie każdemu przyniesie korzyści. Imbiru powinny unikać osoby cierpiące na refluks, wrzody żołądka czy dwunastnicy, hemofilię. Wykazano, że u kobiet w ciąży imbir łagodzi mdłości, jednak najlepiej w takich przypadkach stosować gotowe, przebadane preparaty lecznicze i nie przekraczać zalecanych dawek. W razie wątpliwości warto skonsultować się z lekarzem. Odradza się częste stosowanie imbiru cukrzykom, gdyż może nasilać działanie leków hipoglikemicznych.

W jakiej postaci imbir jest najzdrowszy?

Najzdrowsza dla organizmu postać imbiru to albo świeże kłącze albo imbir sproszkowany. Świeży imbir to źródło gingerolu, a sproszkowany imbir to źródło shogaolu. Oba składniki mają wielką moc.

  • Gingerol wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, łagodzi stany zapalne oraz ból.
  • Natomiast shogaol ma działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwbólowe.

Imbir - takie ma właściwości. Dlaczego warto jeść imbir i na co pomaga?

Zobacz w galerii, jakie są skutki spożywania imbiru. To zdrowa przyprawa i zdecydowanie warto włączyć ją do codziennej diety.

Mamy dla Ciebie kilka ciekawych tekstów. Zobacz!
Horoskop chiński na 2024 rok - taki jest twój szczęśliwy kolor i przyjazne znaki. Zobaczcie!
Tak się ubiera Aneta Zając - taki styl ma Marysia z serialu "Pierwsza miłość". Internauci: - Śliczna jesteś Anetko!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Grupę krwi u człowieka można zmienić, to przełom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska