Imbir - jak go stosować?
To, co znamy pod nazwą "imbir", to korzeń tej rośliny. Najpopularniejszą odmianą imbiru jest imbir lekarski. Jest powszechnie używany w wielu kuchniach świata. Ma też zastosowanie przy produkcji kosmetyków.
Imbir można spożywać na surowo, marynowany, smażony, sproszkowany jako przyprawę. Imbir ma działanie rozgrzewające, antywirusowe i antybakteryjne, dlatego jest pomocny przy zwalczaniu infekcji. Można go dodać do herbaty (świeży imbir starty na tarce lub sproszkowany), albo kupić gotowe herbatki z imbirem w aptece.
Imbir – przeciwwskazania
Imbir jest zdrowy, jednak nie każdemu przyniesie korzyści. Imbiru powinny unikać osoby cierpiące na refluks, wrzody żołądka czy dwunastnicy, hemofilię. Wykazano, że u kobiet w ciąży imbir łagodzi mdłości, jednak najlepiej w takich przypadkach stosować gotowe, przebadane preparaty lecznicze i nie przekraczać zalecanych dawek. W razie wątpliwości warto skonsultować się z lekarzem. Odradza się częste stosowanie imbiru cukrzykom, gdyż może nasilać działanie leków hipoglikemicznych.
W jakiej postaci imbir jest najzdrowszy?
Najzdrowsza dla organizmu postać imbiru to albo świeże kłącze albo imbir sproszkowany. Świeży imbir to źródło gingerolu, a sproszkowany imbir to źródło shogaolu. Oba składniki mają wielką moc.
- Gingerol wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, łagodzi stany zapalne oraz ból.
- Natomiast shogaol ma działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwbólowe.
Imbir - takie ma właściwości. Dlaczego warto jeść imbir i na co pomaga?
Zobacz w galerii, jakie są skutki spożywania imbiru. To zdrowa przyprawa i zdecydowanie warto włączyć ją do codziennej diety.
Mamy dla Ciebie kilka ciekawych tekstów. Zobacz!
► Horoskop chiński na 2024 rok - taki jest twój szczęśliwy kolor i przyjazne znaki. Zobaczcie!
► Tak się ubiera Aneta Zając - taki styl ma Marysia z serialu "Pierwsza miłość". Internauci: - Śliczna jesteś Anetko!
