Jajka możemy wykorzystać nie tylko do ciast, ale także do wytrawnych potraw. Świetnie nadają się do licznych przystawek czy przekąsek, sałatek oraz mięsnych dań. Stanowią główny lub dodatkowy składnik potrawy.
Z czym dobrze komponują się jajka?
Jajka pasują do zielonych liści, np. szpinaku, rukoli czy sałaty. Dobrze komponują się z innymi warzywami (np. papryką, ogórkami świeżymi, kiszonymi, konserwowymi) czy grzybami.
Mogą wzbogacać danie mięsne oraz te z szynką czy bekonem.
Jak wykorzystać jajka-pisanki?
Gotowane jajka mogą posłużyć nam do zrobienia tarty, kanapek, pasty, jajek faszerowanych, klopsików czy sałatki. Można je też panierować i smażyć.
Jajko to symbol życia, odrodzenia, początku i Chrystusa, który zmartwychwstał.
Oto przepisy na świąteczne potrawy z jajek
Zobacz w galerii jakie dania warto przygotować z jajek na Wielkanoc. Prezentujemy przepisy na TOP 15 potraw, które pokochają Twoi domownicy i goście.
