https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jajka na 15 sposobów na Wielkanoc. Oto TOP potrawy na śniadanie, obiad i kolację z jajkami

Karolina Rokitnicka
Zobacz w galerii TOP 15 przepisów na świąteczne potrawy z jajek - na śniadanie, obiad i kolację. Te potrawy pokochają Twoi domownicy i goście
Zobacz w galerii TOP 15 przepisów na świąteczne potrawy z jajek - na śniadanie, obiad i kolację. Te potrawy pokochają Twoi domownicy i goście Pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Jajko to jeden z kluczowych symboli Świąt Wielkanocnych. Stanowi też ważny składnik świątecznych potraw. Na jego bazie możemy przygotować śniadanie, obiad i kolację. Polecamy przepisy na mięsa, sałatki i przystawki - TOP 15 potraw, które pokochają Twoi domownicy i goście.

Jajka możemy wykorzystać nie tylko do ciast, ale także do wytrawnych potraw. Świetnie nadają się do licznych przystawek czy przekąsek, sałatek oraz mięsnych dań. Stanowią główny lub dodatkowy składnik potrawy.

Z czym dobrze komponują się jajka?

Jajka pasują do zielonych liści, np. szpinaku, rukoli czy sałaty. Dobrze komponują się z innymi warzywami (np. papryką, ogórkami świeżymi, kiszonymi, konserwowymi) czy grzybami.

Mogą wzbogacać danie mięsne oraz te z szynką czy bekonem.

Jak wykorzystać jajka-pisanki?

Gotowane jajka mogą posłużyć nam do zrobienia tarty, kanapek, pasty, jajek faszerowanych, klopsików czy sałatki. Można je też panierować i smażyć.

Jajko to symbol życia, odrodzenia, początku i Chrystusa, który zmartwychwstał.

Oto przepisy na świąteczne potrawy z jajek

Zobacz w galerii jakie dania warto przygotować z jajek na Wielkanoc. Prezentujemy przepisy na TOP 15 potraw, które pokochają Twoi domownicy i goście.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska