5 z 7
Warto też zwracać uwagę, ile warzyw, owoców i ich przetworów...

Warto też zwracać uwagę, ile warzyw, owoców i ich przetworów znajdziemy wśród naszych świątecznych potraw - ich spożywanie ułatwia trawienie, a dodatkowo dostarczamy sobie cennych składników odżywczych. Kapusta z grzybami, ryba po grecku z marchewką czy barszcz czerwony na buraczkach - każde takie danie to również kolejna porcja warzyw w świątecznym menu. Eksperci przypominają, że powinniśmy ich spożywać minimum 400 gramów dziennie w 5 porcjach. Co więcej, jedną z zalecanych porcji może być szklanka soku (ok. 200 ml).

6 z 7
Do świątecznego menu warto też wprowadzić np. szpinak, który...
fot. Pixabay.com

Do świątecznego menu warto też wprowadzić np. szpinak, który odżywi nas kwasem foliowym, wapniem i żelazem, a także ryboflawiną, tiaminą, czy witaminą A, B6 i K. Wspomoże również proces przemiany materii dzięki wysokiej zawartości błonnika.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Tak wyglądają darmowe spacerki po Chełmnie. Każdy może skorzystać

Tak wyglądają darmowe spacerki po Chełmnie. Każdy może skorzystać

Julia będzie miała upragniony sprzęt!  Dzięki akcji "Biegniemy dla Julii"

Julia będzie miała upragniony sprzęt! Dzięki akcji "Biegniemy dla Julii"

Polecamy

Tak wyglądają darmowe spacerki po Chełmnie. Każdy może skorzystać

Tak wyglądają darmowe spacerki po Chełmnie. Każdy może skorzystać

XV Jarmark św. Wawrzyńca w Nakle nie wystraszył się burzy. Było tłoczno i kolorowo

XV Jarmark św. Wawrzyńca w Nakle nie wystraszył się burzy. Było tłoczno i kolorowo

Groźne wypadki w powiecie lipnowskim. Zdjęcia

Groźne wypadki w powiecie lipnowskim. Zdjęcia