Buraki cukrowe a buraki ćwikłowe
W kuchni, do przygotowywania potraw, używamy buraka ćwikłowego. Natomiast z buraka cukrowego, uprawianego w Polsce na skalę przemysłową, wytwarzany jest cukier.
Buraki - właściwości zdrowotne
Buraki to cenny składnik diety. Zawierają witaminy z grupy B, witaminy C, A, E, K, minerały takie jak magnez, wapń, cynk, a także błonnik pokarmowy oraz przeciwutleniacze. Buraki są niskokaloryczne, przez co są wskazane dla osób, które chcą schudnąć. Buraki obniżają poziom cholesterolu we krwi, a dzięki dużej zawartości witaminy C i przeciwutleniaczy zwiększają naturalną odporność organizmu na choroby i łagodzą przebieg infekcji. Najzdrowszy jest sok wyciśnięty z buraka. Ma on działanie wykrztuśne i zwalcza stan zapalny gardła. Z buraków robi się również zakwas. Dzięki zawartości bakterii probiotycznych zakwas z buraków wspomaga odbudowę naturalnej flory bakteryjnej.
Buraki często goszczą w naszej diecie. Buraki pojawiają się na naszych stołach w formie tartej jako dodatek do obiadu na ciepło lub na zimno, są składnikiem sałatek, surówek, robi się z nich także tradycyjny polski barszcz czerwony, serwowany jako samodzielne danie na Wigilię. Podaje się wówczas barszcz czerwony czysty lub z uszkami, a także z pasztecikami z kapustą lub pasztecikami z kapustą i grzybami.
Barszcz czerwony wigilijny z buraków
By wigilijny barszcz miał pełnię smaku i aromatu, trzeba właściwie przygotować podstawowy składnik czyli buraki. Wyjaśniamy, jak najlepiej przygotować i gotować buraki na barszcz, by nie straciły koloru i oddały to, co w nich najsmaczniejsze do naszego wigilijnego barszczu.
