Jak zrobić świetne wędliny? Tego Krystian Dreszler uczył w Minikowie. Szkolenie z rolniczego handlu detalicznego

Lucyna Talaśka-Klich
Lucyna Talaśka-Klich
Szkolenie w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie prowadził Krystian Dreszler (pierwszy z lewej)
Szkolenie w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie prowadził Krystian Dreszler (pierwszy z lewej) Lucyna Talaśka-Klich
Kiełbasa polska i baleron - tajniki produkcji tych wyrobów poznawali uczestnicy szkolenia, które 8 lipca poprowadził w Minikowie (k. Nakła) Krystian Dreszler, właściciel jednej z najstarszych masarni na terenie województwa warmińsko- mazurskiego. Jego produkty znane są w całym kraju, można je znaleźć w hotelach dr. Ireny Eris, Hilton, czy sieci popularnych w Warszawie restauracji Kręgliccy. Wiedzę przekazywał kilkunastu uczestnikom zainteresowanym rolniczym handlem detalicznym (RHD).

Tym razem Krystian Dreszler przekazywał wiedzę rolnikom zainteresowanym RHD.

Nie marnuj żywności! Za te resztki kuchenne podziękuje ogród

On produkuje wędliny wyłącznie z polskich ras świń, takich jak np. polska biała zwisłoucha, wielka biała polska, puławska. - Chów tych świń nie jest krótki, jest bardziej naturalny, a to przekłada się na smak mięsa - podkreślił pan Krystian, który zwrócił uwagę także na właściwe proporcje tłuszczu śródmięśniowego, który również wpływa na smakowitość wyrobów z takiego mięsa.

Adepci wędliniarstwa poznawali tajniki produkcji kiełbasy polskiej oraz baleronu, wcześniej dowiedzieli się jak przygotować polędwicę sopocką.

W szkoleniu wzięła udział m.in. Marzena Szczepaniak z Chalina (pow. lipnowski), która postanowiła poszerzyć wiedzę. - Od około dwóch lat zajmujemy się rolniczym handlem detalicznym - powiedziała. - Prowadzimy gospodarstwo liczące ok. 40 ha, mamy świnie (prowadzimy produkcję w cyklu zamkniętym). Z własnych tuczników robimy wędliny, ale warto się doszkolić.

Jej zdaniem zainteresowanie żywnością sprzedawaną w ramach RHD jest coraz większe.

Z kolei Dariusz Pieczywek z Teklanowa (pow. sępoleński) prowadzi gospodarstwo agroturystyczne i wędlinami chciałby częstować gości. Świnie kiedyś były w jego gospodarstwie, ale zlikwidował hodowlę z powodu kiepskiej koniunktury. Być może wróci do produkcji wieprzowiny.

"Rolniczy handel detaliczny (RHD) to jedna z form handlu detalicznego, dla której w polskim porządku prawnym przyjęto odrębne uregulowania w zakresie nadzoru organów urzędowej kontroli żywności oraz wprowadzono określone preferencje podatkowe" - informuje Główny Inspektorat Weterynarii. "W ramach takiego handlu możliwe jest m.in. przetwórstwo i zbywanie wytworzonej żywności konsumentom końcowym, a także od dnia 1 stycznia 2019 r., na rzecz zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego, zlokalizowanych na ograniczonym obszarze.(...)"

1

Więcej informacji o RHD na stronie: https://www.wetgiw.gov.pl/handel-eksport-import/rolniczy-handel-detaliczny

Z kolei na stronie www.arimr.gov.pl można znaleźć informacje na temat pomocy finansowej. Nabór wniosków na "Przetwórstwo i marketing produktów rolnych" - także dla podmiotów rozpoczynających lub rozwijających działalność w ramach rolniczego handlu detalicznego (RHD) - zaplanowano na październik 2021 r.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie