Jadłospis w sanatorium dostosowany jest do potrzeb zdrowotnych pacjentów oraz zaleceń dietetycznych. Poniżej zamieściliśmy przykładowe menu, które powinno odzwierciedlać zróżnicowane posiłki oraz zasady zdrowego odżywiania.
Przykładowy jadłospis w sanatorium:
Śniadanie
Pieczywo mieszane
Mix do smarowania
Wędlina szynkowa
Jajko gotowane
Chrzan z jabłkiem
Grejpfrut
Sałata
Herbata
Obiad
Krupnik z kaszą jęczmienną
Wątróbka w sosie z cebulką
Ziemniaki z zieleniną
Ogórek konserwowy
Kompot wieloowocowy
Kolacja
Pieczywo mieszane
Mix do smarowania
Szynka z warzywami
Paprykarz własnej produkcji
Sałata
Herbata
Rozpisane w jadłospisie posiłki zaproponowane przez dietetyka dostarczają organizmowi 2181 kcal.
W sanatoryjnym jadłospisie mogą być brane pod uwagę różnorodne diety, np. dla osób z cukrzycą, nadciśnieniem czy alergiami pokarmowymi. Dobrze zbalansowane posiłki, bogate w błonnik, witaminy i minerały stanowią podstawę zdrowego żywienia.
Opinie kuracjuszy
Pod facebookowym wpisem ze zdjęciami posiłków serwowanych w sanatorium "Kujawianka" w Inowrocławiu rozgorzała dyskusja. Część kuracjuszy chętnie zamieniłaby mix do smarowania na masło.
- Cieniutkie trochę to śniadanko... Kuracjuszy można żywić smaczniej i zdrowiej - ocenia Jadwiga, internautka.
- Nie przyjechałam się utuczyć. Jedzenia wystarcza, jest urozmaicone. Jeśli mam ochotę zjeść coś innego, zawsze mogę sobie dokupić, a nie narzekać. Zabiegi są świetne, miła obsługa, pokoje bardzo ładne - jest czysto i miło. Jest piękny park i tężnia. Jedni przyjechali się najeść, inni leczyć - komentuje Anna, kuracjuszka.
Sporo osób zwróciło uwagę na to, że zabiegi i walory turystyczne miasta są o wiele ważniejsze niż jadłospis.
- Czy do sanatorium jedziemy się najeść? Dla mnie ważne są zabiegi, otoczenia i pozytywnie zakręceni ludzie, z którymi to wszystko dzielę. Oczywiście jedzenie jest ważne, ale nie najważniejsze - dodaje Iwona.
