W skrócie
Kasza gryczana z sosem pieczarkowym i ogórkami kiszonymi to jeden z najprostszych przepisów na pożywny i szybki obiad. Kasza gryczana jest jednym z najzdrowszych i najbardziej pożywnych produktów żywnościowych, dlatego warto na stałe wprowadzić ją do swojego menu. Kasza jest często wykorzystywana w tradycyjnej kuchni polskiej. Polecamy np. wyśmienite pierogi z kaszą gryczaną.
Jak ugotować kaszę gryczaną?
Suchą kaszę należy zalać wodą w proporcji szklanka kaszy na dwie szklanki wody, posolić i gotować na małym ogniu po przykryciem ok. 15 minut. Gotowanie kaszy gryczanej jest jeszcze prostsze, jeśli masz kaszę w woreczkach. Wówczas zagotuj litr wody, posól, włóż 2 woreczki kaszy i gotuj na małym ogniu ok. 15 minut.
Czytaj także: Smakowite kotlety z kaszy gryczanej
Kasza gryczana doskonale smakuje z prostym do przygotowania sosem pieczarkowym. To świetny pomysł na obiad bez mięsa, np. na piątek. Tak przygotowany posiłek stanowi pełnowartościowe, sycące danie. Wypróbuj nasz przepis i zrób pyszną kaszę gryczaną w sosie pieczarkowym.
Zobacz, z jakich produktów przygotować kaszę z sosem pieczarkowym
Kasza gryczana – przepis na kaszę z sosem pieczarkowym
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 2 woreczki kaszy gryczanej prażonej Marysia,
- 0,5 kg pieczarek,
- 2 łyżki masła extra Mleczna Polana,
- śmietanka kremówka 30% Mleczna Polana,
- pieprz czarny mielony Na Szlaku Smaku,
- sól jodowana Na Szlaku Smaku,
- pęczek pietruszki,
- kilka ogórków kiszonych.
Jak zrobić kaszę gryczaną w sosie pieczarkowym?
- Pieczarki umyłam, obrałam i pokroiłam na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam pokrojone pieczarki. Posoliłam je, żeby puściły trochę wody.
- Do pieczarek wlałam śmietankę, doprawiłam solą i pieprzem.
- Na koniec dodałam posiekaną pietruszkę. Całość wymieszałam.
- W osobnym garnku ugotowałam kaszę gryczaną.
- Ugotowaną kaszę przełożyłam na talerze i polałam sosem pieczarkowym. Podałam z górkami kiszonymi.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!