To 36, 37 i 38 ognisko ASF w województwie kujawsko-pomorskim. Zostały potwierdzone 22 listopada 2024 r.
- dwa dziki padłe, znalezione w okolicy Starogrodu Dolnego w gminie Chełmno – obszar objęty ograniczeniami III (czerwony)
- jeden dzik padły, znaleziony w okolicy Jam w gminie Rogóźno w powiecie grudziądzkim – obszar objęty ograniczeniami III (czerwony)
- jeden dzik z objawami chorobowymi, odstrzelony w Grucznie w gminie Świecie – obszar objęty ograniczeniami III (czerwony)
Rozmowa z Krzysztofem Jażdżewskim, głównym lekarzem weterynarii

Dziki z objawami ASF w strefie czerwonej są znajdowane co kilka dni. Tylko listopadzie 2024 r. było ich 20:
- 6 listopada
- dzik padły w Chełmnie
- 7 listopada
- dzik padły w Chełmnie
- dzik zabity w wypadku komunikacyjnym w Topolinku (gmina Świecie)
- dzik padły w Budach (gmina Rogóźno)
- 8 listopada
- dzik padły w Gubinach (gmina Rogóźno)
- 12 listopada
- cztery dziki padłe w Gubinach (gmina Rogóźno)
- 15 listopada
- cztery dziki padłe w Starogrodzie Dolnym (gmina Chełmno)
- jeden dzik padły w Bieńkówce (gmina Chełmno)
- 19 listopada
- dwa dziki padłe w Chełmnie
- 20 listopada
- dzik padły w Grucznie (gmina Świecie)
- dzik padły w Chełmnie
- dwa dziki padłe w Starogrodzie Dolnym
Pierwszy raz w Polsce ASF został stwierdzony w lutym 2014 r. u dzika w powiecie sokólskim (województwo podlaskie) i rok po roku rozprzestrzenił się na cały kraj. Województwo kujawsko-pomorskie było wolne od ASF do 5 czerwca 2024 r., gdy Szabdzie pod Brodnicą znaleziono padłego, chorego dzika.
Konieczna bioasekuracja
Wirus nie jest groźny dla ludzi, ale jest bardzo groźny dla świń. W razie wystąpienia ASF w gospodarstwie, konieczne jest zabicie wszystkich zwierząt z zapowietrzonego stada i utylizacja ich zwłok, a następnie przeprowadzenie dezynfekcji. Każde ognisko drastycznie ogranicza możliwości sprzedaży i wywozu świń lub wieprzowiny zarówno w kraju, jak i poza jego granice.
Dlatego producenci wieprzowiny, szczególnie w strefach czerwonych, muszą kłaść wyjątkowy nacisk na bioasekurację, a zwłaszcza:
- nieskarmianie zwierząt paszą niewiadomego pochodzenia ani produktami (w tym resztkami, zlewkami) pochodzenia zwierzęcego;
- niekupowanie świń z niewiadomego źródła czyli nieoznakowanych i bez świadectwa weterynaryjnego;
- zastosowanie mat dezynfekcyjnych na wjazdach i wyjazdach do gospodarstw i przed wejściami do budynków inwentarskich;
- zabezpieczenie przed dostępem zwierząt dzikich do budynków inwentarskich, magazynów pasz oraz miejsc przechowywania ściółki;
- ograniczanie dostępu osób postronnych do zwierząt;
- zachowanie podstawowych zasad higieny - odkażanie rąk i obuwia, stosowanie odzieży ochronnej;
- nieuczestniczenie w polowaniach na 72 godziny przed wejściem do chlewni, niewnoszenia do gospodarstw części dzików itd.;
- niepożyczanie sprzętów, niezatrudnianie do obsługi osób, które hodują świnie, itp.