Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Koniec z takimi etykietami na żywności. "Najlepiej spożyć przed" zastąpi "często dobre dłużej". Klienci bezlitośni

Agnieszka Domka-Rybka
Agnieszka Domka-Rybka
W sklepach sprawdzamy głównie ceny, mniej etykiety, a i tak często bez zrozumienia.
W sklepach sprawdzamy głównie ceny, mniej etykiety, a i tak często bez zrozumienia. Urszula Łobaczewska
Większość klientów nie rozumie etykiet i często wyrzuca produkty, które można jeszcze zjeść. Szykuje się rewolucja, która ma to zmienić. Internauci: "Każą nam jeść przeterminowane jedzenie?"

Komisja Europejska proponuje zmiany w oznaczeniach produktów spożywczych.

Będzie: „często dobre dłużej”

  • Dziś to wygląda mniej więcej tak: konsument czyta na etykiecie "należy spożyć do" i jest to termin przydatności do spożycia (wskaźnik bezpieczeństwa).
  • Może też znaleźć informację: "najlepiej spożyć przed", co oznacza datę minimalnej trwałości (wskaźnik jakości).

Wielu klientów nie rozumie różnicy między tymi dwiema treściami.

  • W praktyce żywność po upływie terminu przydatności do spożycia uznaje się za niebezpieczną.
  • Termin minimalnej trwałości oznacza datę, do której produkt zachowuje swoje szczególne właściwości pod warunkiem jego właściwego przechowywania. Może jednak nieco zmienić kolor i konsystencję.

Stąd pomysł Komisji Europejskiej, żeby dodać nowe informacje, jak np. "często po upływie", "najlepsza jakość przed" czy "często dobre dłużej".

Mowa tu szczególnie o dłuższym terminie przydatności do spożycia, jak m.in. ryże, kasze, makarony, sery, kawa.

Zmiany, o których piszemy, zawarte są w projekcie przepisów, nad którymi pracuje Bruksela.

Internauci są w tej sprawie, jak zwykle, mocno podzieleni, o czym świadczą ich komentarze.

  • "Skoro możemy jeść mąkę z robaków, to niby dlaczego nie przeterminowaną żywność?" - pyta "nick" pod artykułem na ten temat w portalu Money.pl.
  • "I tu można się pomylić ! Często spotykam się z towarami, które mimo określonej daty, nie nadają się do spożycia znacznie wcześniej z powodu pleśni, nawet w artykułach szczelnie zapakowanych widać uwypuklenie opakowania, np. w śmietanach oraz gotowych sałatkach. Przede wszystkim trzeba więc patrzeć na datę oraz wygląd tego, co jest w środku" - radzi "Kraken".
  • "aa" pisze: "Szykuje się koniec dobrego biznesu. Proponowali wyrzucić makaron po dacie ważności i kupić nowy. Teraz mniej sprzedadzą i znów będzie powód, by podnieść ceny".

Tyle komentarze, ale faktem jest, że wciąż marnuje się zbyt dużo żywności i to jest jedyny i oficjalny powód, dla którego Komisja Europejska domaga się istotnych zmian w swoich państwach członkowskich.

I tak np. w Polsce co roku wyrzuca się ok. 4,8 mln ton jedzenia, z czego aż 60 proc. pochodzi z gospodarstw domowych, bo - ciekawostka - np. gastronomia odpowiada tylko za 1 proc. marnowanej żywności w naszym kraju.

Marnowanie żywności to wyrzucanie produktów ze względów na wygląd lub z powodu upływającej daty przydatności, które nadają się do spożycia i mogą być przeznaczone do konsumpcji przez ludzi.

Marnujemy, bo nie rozumiemy oznaczeń?

Wyrzucając produkty spożywcze marnujemy energię i wodę potrzebną do wytworzenia, transportu i dystrybucji żywności, a także produkujemy więcej odpadów.

Trzeba pamiętać, że na wyprodukowanie danego produktu żywnościowego została przeznaczona określona ilość wody i energii.

Z badań przeprowadzonych przeprowadzone przez KE wynika, że ok. 10 proc. z 88 milionów ton odpadów żywnościowych wytwarzanych rocznie w Unii Europejskiej ma związek właśnie z oznaczeniem dat na takich artykułach i niewłaściwym ich zrozumieniem.

Żywność, której nie damy rady zjeść, można oddać m.in. do banku żywności, jadłodajni czy Caritasu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kto musi dopłacić do podatków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska