https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kujawski smak i styl

(erka)
Pan Jacek z jego popisowym daniem -  kaczką w pomarańczach
Pan Jacek z jego popisowym daniem - kaczką w pomarańczach Fot. Wojciech Alabrudziński
Jacek Siemiątkowski pochodzi z Aleksandrowa Kuj., ale pracuje we Włocławku. Jest szefem kuchni w hotelu "Młyn".

Lubi gastronomiczne wyzwania, bo - jak twierdzi - gotowanie nie ma dla niego tajemnic. Podczas niedawnych "Dni Kuchni Francuskiej" serwował dla restauracyjnych gości m.in. pasztet z kaczych wątróbek i pierś z kaczki w pomarańczach. Czy można się wyspecjalizować w kuchni francuskiej? - Oczywiście, że można, ale to nie jest najłatwiejszy kawałek chleba dla kucharza - mówi pan Jacek. Najtrudniejsze jednak, zdaniem Jacka Siemiątkowskiego, jest przygotowywanie potraw orientalnych. Czasami dla nas, Europejczyków, nie wszystko z tej kuchni jest "zjadliwe".

Wielkim wyzwaniem dla pana Jacka jest kuchnia polska. Twierdzi, że mnóstwo w niej mało jeszcze znanych smaków. - Skarbnicą tych smaków są potrawy regionalne - mówi szef kuchni hotelu "Młyn". - Także te z Kujaw....

Prywatnie pan Jacek nie jest smakoszem. - Pyszności z kuchni całej Europy przygotowuję w pracy - twierdzi. Zadowala się więc tym, co gotuje w domu jego żona. Co lubi najbardziej? Bułki z żółtym serem, czasami zjada z chlebem kawałek dobrej kiełbasy. Wyrafinowane dania pozostawia klientom.


Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

m
micheliniak
Najgorsza obsługa i karta dań głównych w ilości słownie "sześć". Czy można w tylu gwiazkowym hotelu podawać gościowi widelec na stół trzymając za "widły"? W tym tak!"Ale jaki pan taki kram"
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska