Poprzednie edycje, organizowane również przez Lokalną Grupę Działania "Bory Tucholskie" były w roku 2007 oraz cztery lata temu.
Do III edycji konkursu zgłoszono 38 produktów i potraw w następujących kategoriach: produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, potrawy oraz inne produkty regionalne. Wszystkie produkty były oceniane przez jury konkursowe w składzie: Grażyna Szelągowska, etnograf z Muzeum Etnograficznego w Toruniu, Marek Szczygielski, ekspert w dziedzinie produktów tradycyjnych, wojewódzki inspektor jakości hndlowej artykułów rolno-spożywczych w Bydgoszczy oraz Piotr Lenart, ekspert kulinarny. Przyznano 16 nagród i wyróżnień, a zwycięzcy otrzymali składane stoły cateringowe i ławy, podgrzewacze oraz termosy. Miłym zaskoczeniem były dodatkowe upominki od Agencji Rynku Rolnego, które wręczył Tadeusz Zaborowski, dyrektor ARR w Bydgoszczy.
Podczas imprezy czas umilały "Frantówki Bysławskie", dzieci z przedszkola "Borowiaczek" w Śliwicach oraz panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Śliwiczkach, które pokazały scenki kabaretowe.
Przeczytaj też: Co z dopłatami, jeśli rolnik nie spełnia wymogu zazieleniania? [wideo]
Dla publiczności zorganizowano także atrakcyjne konkursy związane z kulturą borowiacką: gwarą, zwyczajami oraz kulinariami. Konkursy, przygotowane przez Marię Ollick wzbudzały wiele emocji, a na zwycięzców czekały nagrody w postaci zestawów produktów lokalnych. Imprezę, która odbyła się w gościnnych progach Tucholskiego Ośrodka Kultury, w bardzo profesjonalny sposób prowadziła Agnieszka Hoffmann.
A oto nagrodzeni. W kategorii produkty regionalne pochodzenia roślinnego pierwsze miejsce zajęły grzyby marynowane Ireny Maniowskiej z Krzywogońca, drugie - powidła z buraka cukrowego Marzeny Przytarskiej z Przyrowy, a na trzecim miejscu jest kapusta modra szmurowana po borowiacku KGW w Tucholi. Wyróżniono chleb żytni razowy na zakwasie z kminkiem i czarnuszką Stanisławy Iwickiej z Lubiewa.
Przeczytaj też: Ziemia w Kujawsko-Pomorskiem najdroższa w kraju
W kategorii produkty pochodzenia zwierzęcego bezkonkurencyjny był ser podwędzany Argymira Iwickiego z Lubiewic, na drugim miejscu znalazły się klopsiki rybne w zalewie octowej stowarzyszenia "Gminna Rada KGW" w Tucholi, a na trzecim miejscu uplasowała się kaczka po myśliwsku Małgorzaty Wesołowskiej-Piesik z Brzeźna. Wyróżnienie w tej kategorii przypadło Małgorzacie Oparce z Lubiewic za ser podpuszczkowy świeży z "Matyldowej zagrody".
Nowoczesną Wieś znajdziesz także na Facebooku - dołącz do nas!
W kategorii potrawy pierwsze miejsce zajęło KGW w Bagienicy za zupę ziemniaczaną na mięsie ze śmietaną, drugie Danuta Kędzierska za golonko po pomorsku, a trzeci znalazło się stowarzyszenie KGW w Śliwiczkach za czerninę lub "polewkę borowiacką". Były też dwa wyróżnienia w tej kategorii. Dostały je KGW w Łyskowie za zupę rybną z pulpetami i KGW w Białowieży za kapustę kwaszoną po borowiacku z grzybami.
W kategorii inne produkty zwyciężyła Elżbieta Weyna z Gostycyna za babkę gotowaną, na drugim miejscu uplasowało się KGW z Lubiewic za racuchy "Ruchańce", a na trzecim miejscu znalazła się Wioska Miodowa Wielki Mędromierz za placek miodowy.
Czytaj e-wydanie »