Wracamy do ogólnopolskiego konkursu "Zgotuj sobie sukces", którego finał odbył się w miniony weekend w Warszawie. Otarła się o niego ekipa z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Świeciu: Klaudiusz Gałkowski i Robert Kwiecień.
- Pokonali dziewięć drużyn, do finału zabrakło im sześciu punktów. Ostatecznie zajęli 14 miejsce - mówi Sylwia Milczewska, nauczycielka zawodu kucharza w ZSP. - Jestem z nich dumna, poradzili sobie świetnie. Jurorzy mieli trudne zadanie, szukali szczegółów - tak trudno było im zdecydować, która ekipa wypadła najlepiej.
Wcześniej nasi chłopcy błysnęli pomysłowością, przygotowując flan (typowy dla deserów) z kurczaka. Nie wiedzieli, na czym będą pracować w półfinale. - To był sekret, został ujawniony tuż przed przystąpieniem do pracy - uściśla pani Sylwia. - Dobrze się stało, bo główne składniki: kurczak i łosoś, są chłopcom dobrze znane.
Milczewska zwraca uwagę, że ich ekipa była jedyną z zespołu szkół. - Udział w konkursie brały szkoły typowo gastronomiczne, z tradycjami - wyjaśnia. - Odebraliśmy gratulacje za odwagę od międzynarodowego jury, w tym od znanego z telewizji Kurta Schellera.
Czytaj e-wydanie »