Balotyna z kurczaka zagrodowego z pistacjami, fondantem z topinamburu, sosem z madery i karmelizowanymi na miodzie warzywami - to danie Roberta Kwietnia, ucznia Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Świeciu, zdobyło piąte miejsce w ogólnopolskim, najbardziej prestiżowym konkursie dla uczniów szkół gastronomicznych - Młody Kreator Sztuki Kulinarnej.
Dojście do finału nie było proste. W pierwszym etapie jury kwalifikowało nadesłane receptury, które musiały być zgodnie z tematem przewodnim konkursu. Trzeba też było dostarczyć zdjęcie proponowanej potrawy. W tym roku uczestnicy zmierzyli się z daniem głównym z kurczaka zagrodowego, miodu pszczelego, topinamburu, minimum jednego rodzaju Primerby Knorr i redukcji drobiowej do sosów Knorr Professional.
Podczas eliminacji wstępnych, jury wybrało uczestników półfinału, który odbył się w Centrum Kulinarnym Unile-ver Food Solutions w Poznaniu. Uczestniczyło w nim 24 uczniów, do ścisłego finału przeszło 12. Dopiero finaliści przystąpili do gotowania na oczach jurorów, którymi byli eksperci w branży kulinarnej.
Zobacz także: Toruńska aktorka zadebiutuje w kuchni [zdjęcia]
Zwycięzca (Klaudia Jankowska z Poznania) stanie w szranki z profesjonalistami podczas konkursu Primerba Cup. Wygrana w nim kwalifikuje zaś do udziału w najważniejszym konkursie dla zawodowców - Kulinarnym Pucharze Polski.
Sylwia Milczewska, nauczycielka Roberta, relacjonowała jego poczynania na Facebooku: "Robert spokojnie gotuje, a ja zaraz padnę na zawał!". Piąte miejsce oboje przyjęli jako "super". Informacja o sukcesie Roberta obiega branżę kulinarną. Jego danie, które wyglądało jak dzieło sztuki, pochwalił Tomasz Welter, szef kuchni w hotelu Vistula. My też serdecznie gratulujemy Robertowi.
Czytaj e-wydanie »