Sezon na rabarbar w Polsce trwa od wiosny do połowy roku. Wczesną wiosną ma najbardziej korzystny skład chemiczny. "Warto jednak wiedzieć, że rabarbar choć jest warzywem bogatym w cenne składniki odżywcze, nie powinien być spożywany w dużych ilościach, zwłaszcza przez osoby cierpiące na choroby nerek, osteoporozę, reumatyzm czy niedokrwistość", przestrzega Alicja Ponder, doktorantka w Katedrze Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW w artykule na blogu Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.
Rabarbar ogrodowy inaczej jest zwany rzewieniem. Częścią jadalną są łodygi, które mają specyficzny słodko-kwaśny smak i doskonale nadają się jako składnik kompotów, ciast czy wina.
Rabarbar ma bogaty skład chemiczny i niską wartość energetyczną (zaledwie 9 kcal w 100 g świeżej masy), niski indeks glikemiczny (15), dlatego mogą go jeść cukrzycy. Ma również wysoką zawartość błonnika pokarmowego (3,2 g w 100 g świeżej masy), "usprawnia pracę jelit i pomaga usuwać zalegające w organizmie toksyny. W łodygach rabarbaru znajduje się wiele minerałów i witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a także związki o działaniu biologicznie czynnym (w szczególności polifenole), które neutralizują wolne rodniki i w ten sposób łagodzą skutki stresu oksydacyjnego. Jest w nich również sporo witaminy E oraz witamin z grupy B, a także składników mineralnych (wapnia, potasu i żelaza). Charakterystyczny kwaśny smak wynika z wysokiej zawartości witaminy C (9,0 mg w 100 g świeżej masy)", wyjaśnia doktorantka SGGW.
Rabarbar lepiej jeść z umiarem. Omawiane warzywo zawiera mnóstwo zalet, ale ma też w sobie substancje, które spożywane w nadmiarze mogą mieć szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka, a są to kwas szczawiowy i rapontycyna.
"Kwasu szczawiowego powinny unikać przede wszystkim osoby z problemami nefrologicznymi, gdyż zwłaszcza u nich nadmiar tej substancji może skutkować wytworzeniem się w nerkach kryształów szczawianów. Ponadto kwas szczawiowy jest zaliczany do substancji antyodżywczych – nadmierne jego spożycie może spowodować w organizmie niedobór wapnia, żelaza i magnezu. Z tego powodu rabarbar nie jest zalecany osobom cierpiącym na osteoporozę, niedokrwistość czy reumatyzm. Z kolei zawarta w tym warzywie rapontycyna ma działanie podobne do estrogenów, więc przy nadmiernym stężeniu w organizmie może powodować zaburzenia hormonalne", wyjaśnia Alicja Ponder.
Po rabarbar sięgamy rozsądnie

Źródło: www.akademiadobregosmaku.sggw.pl
wideo: x-news/Dzień Dobry TVN
