Spis treści
Por jako warzywa zna każdy z nas, jednak często kojarzony jest jako niezbędny składnik do rosołu, a zastosowanie dla niego jest o wiele większe. Zupy, sosy, surówki to dopiero początek długiej listy zastosowań pora w kuchni. Por ma wiele właściwości odżywczych. Początkowo uznawany za przysmak biedoty, z czasem wkroczył na salony. Wszyscy kojarzymy go ze składnika włoszczyzny dodawanej do rosołu.
Przeczytaj: Skutki jedzenia koperku. To się dzieje z organizmem, gdy dodajemy do potraw koperek
Zalety jedzenia pora
Por jest źródłem błonnika, kwasu foliowego oraz antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki. Jest warzywem niskokalorycznym, ma także niski indeks glikemiczny. Por nie tylko ma wyrazisty smak, ale i wykazuje właściwości bakteriobójcze.
Por jest źródłem takich minerałów jak: wapń, żelazo, potas, cynk czy fosfor. Oprócz podstawowych składników znajdziemy w tym warzywie, również witaminy tj. A, C oraz witaminy z grupy B.
Najlepsze pory to te z ciemnozielonymi liśćmi i białą szyjką. Kupione warzywo, najlepiej jeszcze nie umyte i w całości, przechowywać w lodówce, gdzie przetrwać może nawet do 2 tygodni w stanie niezmienionym.
Kiedy por może zaszkodzić?
Por to jedno z najzdrowszych warzyw uprawiane w naszym kraju. Bez tego warzywa ciężko wyobrazić sobie wiele polskich potraw. Zobaczcie w galerii poniżej, kiedy powinno się uważać z jedzeniem pora:
Właściwości pora
Wszystkie części pora są jadalne, część zielona jest ostrzejsza od białej. Por dzięki zawartych w nim związkom siarkowych jest warzywem doskonale działającym na układ krążenia - obniża ciśnienie krwi, stężenie trójglicerydów oraz homocysteiny. Por wykazuje właściwości bakteriobójcze.
Dlatego jeśli nie ma przeciwwskazań do jedzenia porów to powinniśmy po nie sięgać jak najczęściej.
Warto wiedzieć, że w 100 gramach pora znajduje się aż 2,7 gram błonnika pokarmowego, co bardzo dobrze wpływa na układ pokarmowy i wydalniczy. Warzywo to ma znacznie więcej błonnika niż chociażby jabłka. Por odpowiada również za wiązanie kwasu solnego w żołądku.
