https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Lutowo wita masłem i z flyndzami

Tekst I Fot. Marietta Chojnacka
W niedzielę w Lutowie odbył się festyn pn. "Jesienne spotkania z folklorem wsi krajeńskiej".

Było czego posłuchać, na co popatrzeć i co zjeść. Dzięki dofinansowaniu marszałka Biblioteka Publiczna im. Jarosława Iwaszkiewicza w Sępólnie wraz domem kultury i gospodyniami z Lutowa zaprosiła na folklorystyczną imprezę. Po wspólnym odśpiewaniu "Hymnu Krajny" rozstrzygnięto dwa konkursy fotograficzny i kulinarny. Od razu można było obejrzeć nagrodzone zdjęcia, a potrawy posmakować. Uczestnicy spotkania mogli zapoznać się z rzeźbą Zbigniewa Jurka i jego podopiecznych oraz haftem krajeńskim Małgorzaty Senske.

Renata Pokora opowiedziała, jak należy przygotować ciasto na chleb, a upieczony chleb można było posmarować swojskim masłem wyrobionym przez Anielę Zapalską w maselnicy Melanii Jankowskiej.

"Lutowianie" uczyli ludowych przyśpiewek, potem wszystkich poproszono do polki i trojaka. Żaneta Eckert przełożyła legendy o Krajnie na gwarę krajeńską, a opowiadali je uczniowie i absolwenci Zespołu Szkół w Lutowie. Do realizacji projektu włączyła się również Szkoła Podstawowa w Wiśniewie, której uczniowie pod okiem Julity Tymeckiej przygotowali miniksiążkę kucharską pt. "Książka ze smakołykami łasuchów z czwartej klasy".

Na festynie w Lutowie można było również spróbować zupy zwanej ańtopem ugotowanej przez Bożenę Binkowską. O pełne stoły zadbały również kobiety z Koła Gospodyń Wiejskich w Lutowie. Były więc ziemniaczane flyndze, gofry, sernik, drożdżówka, babka a także inne ciasta. Nie zabrakło pieczonych jabłek.

W spalaniu kalorii pomogły gry i inne zabawy. Panowie przeciągali linę, a panie biegały z jajkami. Dzieci malowały stroje krajeńskie.

__

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska