Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Maestra. Jedzonko pełne muzyki [zagadka kulinarna]

Bożenna Szymańska
W środku tego pakunku z ciasta filo znajdują się pyszne krewetki
W środku tego pakunku z ciasta filo znajdują się pyszne krewetki Bożenna Szymańska
Spróbowaliście kiedykolwiek "Snu nocy letniej" czy "Hello Dolly"? "Sen" to borowiki w śmietanie, zaś "Dolly" to wołowina marynowana w oliwie z pestek dyni i podana z rukolą. Co za smaczności...

Frasquita

Czyli torcik z cytrynowego kremu i płatków z ciasta filo
Czyli torcik z cytrynowego kremu i płatków z ciasta filo Bożenna Szymańska

Czyli torcik z cytrynowego kremu i płatków z ciasta filo
(fot. Bożenna Szymańska)

Takie operowe dania można zjeść w restauracji "Maestra" w Bydgoszczy mieszczącej się w Operze Nova. To właśnie tam szef kuchni Michał Śmiegiel wraz z innymi wybornymi kucharzami zastanawia się czym uraczyć gości, aby danie było proste, piękne i smakowite.

- Nie może być zbyt udziwnione, nie może być szokujące - zdradza szef Śmiegiel i dodaje: - Zawsze takie danie powinno nawiązywać do polskiej kuchni tradycyjnej, mogą jednak w tych operowych w daniach znaleźć się elementy kuchni włoskiej czy francuskiej, bo rodacy bardzo sobie cenią smaki z tamtych stron.

Przeczytaj również: Smaczna kuchnia na lato [przepisy].

Dumam więc nad kartą dań, bo choć zwarta i krótka, to wszystkie dania warte są spróbowania. Na przystawkę wybieram "Wyspę bezludną" czyli "krewetki w cieście filo z dodatkiem sosu szampańskiego i bukietu sałat". A wahałam się przez kilka minut między "Sprzedaną narzeczoną" (bukiet sałat ze smażonym cammembertem, ananasem i żurawiną) a "Kniaziem Igorem" czyli polskim tradycyjnym tatarem.

Krewetki należą do moich ulubionych owoców morza i zawsze ich próbuję, o ile są w karcie. Te z morza w okolicy "wyspy bezludnej", a ukryte w zgrabnym woreczku zrobionym z ciasta filo, były wyśmienite. Zwłaszcza, gdy je "utytłałam" z lubością w pysznym sosie szampańskim.

Oto "Walkiria"!
Oto "Walkiria"! Bożenna Szymańska

Oto "Walkiria"!
(fot. Bożenna Szymańska)

Zjadłam wszystko com miała na talerzu, ale nadal grzeszyłam niepohamowanym apetytem. Z zup postanowiłam skosztować "Cygarnerii" czyli polewki z zielonych szparagów z płatkami migdałów. I dobrze zrobiłam! Ta zielona zupa w cudnym jaskrawym kolorze (cała jaskrawość!) była świetnie doprawiona, a maleńkie szparagowe łódeczki pływające na tym zielonym morzu podkreślały jej smak.

Było morze i wyspa bezludna w takt opery Giacomo Pucciniego, więc przyszła pora na coś jakieś dania konkretne. Dwa, nad którymi się wahałam, kryły się pod nazwami "Hrabina" i "Walkiria". Ta pierwsza sugerowała pieczoną w brytfannie nogę gęsią z jabłkami i modrą kapustą, ta druga - w końcu córka Odyna i niezłomna wojowniczka, a także bohaterka dramatu muzycznego Wagnera - na końcu włóczni swej podawała "grillowany stek z rostbefu z symfonią grzybów i pieczonymi ziemniakami".

Przeczytaj również: Dania z grilla. Wypróbuj przepisy!

Przyznam się, że smaki tego dania oszołomiły mnie. Jestem wyjątkowo łasa na grzyby, a tu na talerzu miałam rydze i borowiki smażone w maśle, a na dodatek duża grudka masła leżała na krwistym befsztyku. Całość zaś nurzała się w zieleni sałat, wśród "fali łąk szumiących, śród kwiatów powodzi", że sparafrazuję "Stepy akermańskie" Mickiewicza. Ten wers zawsze kojarzy mi się z wielką porcją kolorowych sałat...

I przyszedł nieuchronny czas na deser. Mogłam wybrać się do "Krainy uśmiechu" na naleśniki z wiśniami i bitą śmietaną lub razem z cyganką Frasquitą z opery Lehara spróbować torciku cytrynowego. Wybrałam rolę słynnej śpiewaczki operowej Lucyny Messal czyli słynnej Messalki, która zaśpiewała tę rolę w polskiej inscenizacji i rozczuliłam się nad torcikiem o smaku cytrynowej delikatności.

I mogłam już spokojnie wiązać tłuszczyk na wygodnym szezlongu...

Rozwiązanie zagadki i nagroda dla pana Andrzeja

W środku tego pakunku z ciasta filo znajdują się pyszne krewetki
W środku tego pakunku z ciasta filo znajdują się pyszne krewetki Bożenna Szymańska

W środku tego pakunku z ciasta filo znajdują się pyszne krewetki
(fot. Bożenna Szymańska)

Żona jakiego słynnego polskiego pianisty żydowskiego pochodzenia jest autorką książki kucharskiej pt. "Kuchnia Neli"?

Dziękujemy za błyskawiczne odpowiedzi naszym czytelnikom, którzy natychmiast wysłali nam mnóstwo emaili z właściwymi odpowiedziami.

Dwa obiady w Maestrze wylosował pan Andrzej Matkowski, który doskonale wiedział, że autorką tej książki kucharskiej jest żona Artura Rubinsteina, Aniela (Nela).

Przepis dla Czytelników na letni obiad

CHŁODNIK

Składniki:
2 ugotowane buraki
1 pęczek botwiny
3 ogórki bez skórki i bez nasion
pęczek koperku
zielona cebulka
rzodkiewka
2 ząbki czosnku
2 kubki dobrej śmietany
2 kubki maślanki
sól, pieprz

Przygotowanie: myjemy i gotujemy osobno posiekaną botwinkę w małej ilości wody i buraczki w skórce. Studzimy. Buraki obieramy i trzemy na tarce. Ogórki kroimy w kostkę, koperek i cebulkę siekamy, rzodkiewkę ucieramy na tarce, podobnie jak czosnek, dodajemy sól i czosnek do wymieszanej śmietany z maślanką i ugotowaną botwinką. Wrzucamy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. Schładzamy w lodówce. Chłodnik powinien być gęsty i pachnący czosnkiem i koperkiem.

Więcej ciekawostek kulinarnych na stronie www.pomorska.pl/kuchnia

FRANCUSKIE ROLADKI Z DOBRCZA

Składniki:
2 piersi z kurczaka
cienko pokrojony wędzony boczek
posiekana natka pietruszki
bułka tarta
1 jajo
olej do smażenia

Przygotowanie: z filetów wycinamy kotlety, które delikatnie rozbijamy. Na każdym kotlecie układamy cieniutki plaster wędzonego boczku i posiekaną pietruszkę. Zwijamy roladkę i każdą panierujemy w mące, następnie jajku i bułce tartej. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy roladki na złoto. Podajemy z frytkami i surówką z kapusty lub sałatą ze śmietaną.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska