Niekorzystne warunki pogodowe wiosną spowodowały, że straty w uprawach roślin poniosą nie tylko sadownicy, działkowicze i rolnicy, ale również pszczelarze. Na początku sezonu ci ostatni mieli powody do zadowolenia, ponieważ pszczoły od rana do wieczora zbierały nektar i pyłek z kwitnącego rzepaku. Niektórzy kujawscy bartnicy, jak np. Zbigniew Pawłowski z Tupadeł z ula uzyskali nawet 30 kg miodu rzepakowego.
Później jednak duże nasłonecznienie przyspieszyło wegetację kwiatów na drzewach akacji i lip z tradycyjnych trzech tygodni do 7 dni. A jeśli do tego dodamy jeszcze przymrozki i brak wilgoci na drzewach, to te pracowite owady nie miały optymalnych warunków do zbierania nektaru i pyłku. Zdaniem Kazimierza Strzeleckiego pszczelarza z Inowrocławia zbiory miodu będą bardzo niskie. A mniejsza podaż na pewno wpłynie na wzrost ceny detalicznej. W sobotę za ten produkt spożywczy trzeba było zapłacić od 12 do 60 zł w zależności od rodzaju miodu i pojemności słoika.
Ceny wynotowane 1 czerwca: botwinka (pęczek) - 5, bób - 18, burak ćwikłowy - 3, cebula: biała - 3-5 (najdroższa obrana), ze szczypiorem - 3, czerwona - 3, chrzan - 30-25, czosnek (gł.) - 2,50-3, fasolka szparagowa - 25, kalafior - 3-6, kalarepa - 3, kapusta: młoda (gł.) - 2,50-5, kiszona - 12, koperek - 2,50, koper - 5, marchew: stara - 3, pęczek młodej - 5, pietruszka: korzeń - 8, natka - 2, ogórek: szklarniowy - 7-8,50, kiszony -10-12, małosolny - 20, pomidor - 12-13, por -2, pieczarki - 12, rabarbar - 8, rzodkiewka - 2,50, sałata - 2,50-3,50, seler - 8, szparagi - 8-12-15, szpinak - 10, włoszczyzna - 7, ziemniaki - 2-3,50 (najdroższe młode), czereśnie - 18-20, gruszka (odmiany konferencja) - 8, jabłka - 2,50-4, borówka amerykańska - 39, truskawki - 8-12, masło - 6,38-6,80 (za kostkę), litr mleka 2 proc. - 3,08, jajko kurze - 0,70-1,20.
