Bez pomidorów trudno wyobrazić sobie przygotowywanie wielu dań kuchni polskiej, chociażby gołąbków, sosów czy przecierów. To popularne warzywo jest także elementem wielu potraw uwielbianej przez Polaków kuchni włoskiej.
Pomirdory - właściwości odżywcze
Co więcej, owoce pomidora zawierają cenne składniki odżywcze, m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk i fosfor, a także witaminy K, B1, B2, B6, C. Nic więc dziwnego, że wykluczenie z diety pomidorów może być dla wielu z nas problematyczne.
Przeczytaj także: Tego nie należy robić przed myciem zębów. Ten błąd popełnia wiele osób - to powoduje nadwrażliwość i próchnicę
Czy od pomidorów można dostać uczulenie?
Pomidor należy do grupy warzyw, które najczęściej uczulają. Główny alergen pomidora - Sola I 1-profilina (dawna nazwa Lyc e 1) - zlokalizowany jest przede wszystkim w jego miąższu. Wykazuje bardzo duże podobieństwo budowy z niektórymi alergenami brzozy, jabłka, traw.
Takie są objawy alergii na pomidory - lista
W artykule prezentujemy objawy, które mogą świadczyć o tym, że masz alergię na pomidory. Jeżeli dostrzeżesz je u siebie, zacznij uważnie obserwować, jak zachowuje się Twój organizm po spożyciu pomidorów. Szczegóły w naszej galerii:
