Radne ze swoich diet zakupiły produkty niezbędne do lepienia pierogów. Właścicielka restauracji Herbarium udostępniła klimatyczne wnętrza na kulinarne spotkanie. W gotowaniu pierogów pomogli pracownicy lokalu.
- Radnej Monice Kwidzyńskiej udało się namówić Monikę Kucię do przeprowadzenia spotkania w naszym mieście. Dziennikarka i kuratorka kulinarna prowadzi warsztaty w całej Polsce. Tym bardziej nam miło, że znalazła czas na spotkanie międzpokoleniowe w Golubiu-Dobrzyniu. Super, że możemy spotkać się przed świętami, kilka pokoleń, lepić pierogi, świetnie się przy tym bawić i znaleźć czas dla siebie, na rozmowy – mówi radna Dominika Piotrowska.
Dziennikarka mówiła o kulinarnych tradycjach, klasycznych pierogach, a także tych unikatowych z suską sechlońską moczoną w trójnaku, według przepisu Hanny Szymanderskiej, polskiej pisarki kulinarnej. Mamy i babcie wymieniały się przepisami na ciasto i farsz. Były też rodzinne historie.
Jaki jest sekret ciasta na pierogi?
- W każdym domu inny. I to jest piękne, że w zasadzie każde danie, czy to pierogi, czy rosół mają rozmaite warianty. Na tym spotkaniu każda grupa robi ciasto według swojego przepisu, jest wersja z jajkiem i bez, z olejem i bez tłuszczu. Niczego nie śmiem podpowiadać tak doświadczonym gospodyniom – żartuje Monika Kucia. - Ja osobiście ciasto robię z mąki, ciepłej wody, dodając nieco oleju i soli, bez jajka.
Już wkrótce zdradzimy sekretny przepis na pierogi z suską sechlońską moczoną w trójnaku.
Czytaj w serwisie
Najpiękniejsze stroiki świąteczne Zobacz inspiracje z kwiaciarni z regionu, także z Golubia-Dobrzynia
TOP przepisy na świąteczne ciasta Ten sernik, makowiec, pierniczki, tarty cytrynowe zachwycą gości!
