Spis treści
Jaki jest sekret ciasta na pierogi?
- W każdym domu inny. I to jest piękne, że w zasadzie każde danie, czy to pierogi, czy rosół mają rozmaite warianty. Ciasto pierogowe również ma różne wersje - z jajkiem i bez, z olejem i bez tłuszczu. Niczego nie śmiem podpowiadać doświadczonym gospodyniom – żartuje Monika Kucia. - Ja osobiście ciasto robię z mąki, ciepłej wody, ale nie gorącej. Żeby miec pewnośc co do elastyczności i właściwego zlepienia dodaję nieco oleju i soli, ale bez jajka.
Pierogi na słodko na wigilię - przepis
Dziennikarka i kuratorka kulinarna podczas międzypokoleniowego lepienia pierogów poleciła unikatowy przepis z suską sechlońską moczoną w trójnaku. Autorką przepisu jest Joanna Jakubiuk (pierwotnie Hanna Szymanderska, polska pisarka kulinarna). Jest to wersja pierogów na słodko.
Przepis na pierogi znajdziesz w galerii
Jakie składniki do zrobienia pierogów?
Ciasto robi się z dwóch składników - wody i mąki.
Na farsz potrzebujemy m.in. suskę sechlońską. Jest to odmiana suszonych owoców śliwy domowej, produkowanych metodami tradycyjnymi na terenie kilku gmin w Polsce. Posiada ona Chronione Oznaczenie Geograficzne Unii Europejskiej. Śliwka ta charakteryzuje się elastycznym, mięsistym miąższem i pomarszczoną, lepką skórką w kolorze od ciemnogranatowego do czarnego.
Śliwka jest lekko słodka z posmakiem i aromatem wędzenia, który ciekawie komponuje się z miodem i orzechami, których też używa się do słodkich pierogów. Potrzebne będą też przyprawy korzenne i trójniak. Do przygotowania polewy potrzebujemy masła, jogurtu i miodu.
Czytaj w serwisie
Najpiękniejsze stroiki świąteczne Zobacz inspiracje z kwiaciarni z regionu, także z Golubia-Dobrzynia
TOP przepisy na świąteczne ciasta Ten sernik, makowiec, pierniczki, tarty cytrynowe zachwycą gości!
