https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Muzeum Borów Tucholskich. Poznali tajniki kiszenia kapusty, będą drzeć pierze [zdjęcia]

opr. ES
www.muzeum.tuchola.pl
Spotkania w Muzeum Borów Tucholskich przybliżają nam zwyczaje i codzienność, które powoli odchodzą w zapomnienie.

Młodzi pasjonaci mają okazję poznać od podszewki zwyczaje naszych przodków. Ostatnio w ruch poszły kijanki, tarki, pralki, magle. W warsztatach prania na tarach uczestniczyły dzieci ze Szkoły Podstawowej nr 2 i SP nr 1.

Polecamy też:**Ludowe mądrości. Gdy listopad mroźny, to lipiec niegroźny [zdjęcia]**

Z kolei, podopieczni Środowiskowego Domu Samopomocy, uczniowie ze SP nr 1, nr 2, nr 3 w Tucholi oraz dzieci z zerówki przy SP nr 5 w Rudzkim Moście zabrali się za ... kiszenie kapusty.

Tradycyjnie spotkanie było wzbogacone śpiewem, wystąpił zespół „Frantówki Bysławskie”,

Strefa AGRO Kujawsko-Pomorskie także na Facebooku. Dołącz do nas!

- Uczestnicy zajęć mieli okazję nie tylko zobaczyć sprzęty służące do kiszenia kapusty, ale również nauczyć się posługiwania tymi sprzętami - mówi Wioletta Chabowska z Muzeum Borów Tucholskich. - Uczniowie szatkowali kapustę heblem, maszyną na korbę. Doprawiali ją solą, marchewką, ugniatali ubijakiem, a na koniec zamykali garnki z kapustą. Dowiedzieli się również, jak przez najbliższy miesiąc, bo tyle potrzeba do ukiszenia kapusty, należy postępować i jak dbać o kapustę, by się nie zepsuła.

Kolejna atrakcja? Muzealnicy zapraszają na listopadowe darcie pierza.

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska