- Kończy się bowiem optymalny agrotechniczny termin sadzenia większości tych roślin, między innymi pomidorów, papryki i fasolki szparagowej. I to w okresie, w którym minęło ryzyko powrotu przymrozków - informuje Paweł Rosiński, ogrodnik ze Słupów Małych (gmina Bądkowo).
Już w kwietniu grunty były odpowiednio podgrzane i wilgotne, co skłoniło niektóre osoby, zwłaszcza liczące na uzyskanie wcześniejszych plonów, na zakup rozsad pietruszki czy kalafiorów. Jak się okazało to nie była dobra decyzja. Nadeszły bowiem noce ze spadkami temperatury, dochodzącymi nawet do minus 8 st. C. przy gruncie. Wówczas młode rośliny zostały uszkodzone.
Diametralnie zmienna pogoda przyczyniła się też do uszkodzenia kwiatów i zawiązek owocowych na drzewach moreli, wiśni i wcześniejszych odmianach jabłoni oraz truskawek. Zmniejszyło się również zapylanie roślin przez pszczoły, bo z powodu zimna te najbardziej pożyteczne owady nie opuszczały uli.
Straty spowodowane mrozami będą dokładnie oszacowane w późniejszym czasie. Na pewno spadną dochody większości sadowników, co przełoży się na obniżenia podaży owoców, a w konsekwencji do wzrost cen.
Ceny zanotowane w minioną sobotę na inowrocławskim targowisku: rozsady warzyw i ziół - pomidor - 4-5, kapusta - 1, seler - 0,50, brukselka - 1, por - 0,70, majeranek - 2, oregano - 2, lubczyk - 2, tymianek - 2, cząber - 2; warzywa - cebula - 3, chrzan (korzeń) - 30, czosnek - 1,50-4, kalafior - 6-10, kalarepa - 3, kapusta: młoda (główka) - 2,5-4, kiszona - 6, koperek - 2-2,50, marchew - 4, mięta - 3, ogórek: gruntowy - 12, kiszony - 10, małosolny - 20, pietruszka (korzeń) - 8, nać - 2, pomidor - 8-12, por 2-3, pieczarki - 12, rabarbar - 8, rzodkiewka - 2, seler - 6, szparagi - 8-15, włoszczyzna - 7, ziemniaki (zeszłoroczne) - 2-3, młode - 5-6; borówka amerykańska - 35, czereśnie (import) - 45, gruszka - 8, jabłka - 3-4, truskawki - 17-19.
