https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Na miażdżycę możesz zachorować w każdym wieku

(oprac. has)
Najbardziej zagrożone miażdżycą jest serce
Najbardziej zagrożone miażdżycą jest serce sxc.hu
Jeśli mało się ruszasz, jesz dużo i tłusto, a na dodatek palisz papierosy, zachorujesz na miażdżycę niezależnie od tego, ile masz lat. Ale możesz odmienić swój los.

Miażdżyca to jedna z najbardziej rozpowszechnionych chorób układu krążenia. Najbardziej zagrożone nią jest serce, ale nie tylko. Cierpi też mózg, nerki, żyły w nogach, u panów mogą pojawić się kłopoty z potencją. Winne temu są blaszki miażdżycowe.

Zdrowe tętnice przypominają elastyczne rurki, których wewnętrzne ścianki są gładkie. Dzięki temu tętnice kurczą się i rozszerzają, a krew może swobodnie przepływać do wszystkich narządów. Niestety, z wiekiem w naczyniach zachodzą niekorzystne zmiany (choć mogą one zacząć się już u nastolatków). Jeśli we krwi krąży dużo złego cholesterolu, jego cząsteczki łączą się ze sobą, tworząc w tętnicach złogi cholesterolowe, czyli blaszkę miażdżycową. W efekcie dochodzi do zwężenia i usztywnienia naczyń - to właśnie jest miażdżyca.

Złogi cholesterolowe mogą się odkładać w każdej tętnicy, ale najczęściej osadzają się w tętnicach wieńcowych, szyjnych, które zaopatrują mózg w krew, oraz w tętnicach doprowadzających krew do nóg. I właśnie w tych obszarach ciała miażdżyca czyni największe spustoszenie. Warto więc zmienić nawyki sprzyjające zmianom miażdżycowym i poszukać sojuszników w walce z cholesterolem.

W profilaktyce chorób układu krążenia duże znaczenie, a niektórzy lekarze twierdzą, że najważniejsze, ma odpowiednia dieta. Taka, która zawiera wszystko, co jest potrzebne do prawidłowego odżywienia organizmu, a jednocześnie pozwala obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Jakie substancje powinny więc znaleźć się w takiej diecie?

Na pewno sterole roślinne - są np. w olejach roślinnych i nasionach roślin oleistych czyli w soi, słoneczniku, sezamie oraz orzechach. Warto również włączyć do diety kwasy z grupy omega-3; w dużych ilościach występują np. w tłustych rybach morskich.

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska