MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Najgorsze polskie potrawy według turystów. Krajowe przysmaki, na których widok zwiedzającym robi się niedobrze

Patrycja Seklecka
Patrycja Seklecka
Wideo
od 7 lat
Polska kuchnia, podobnie jak inne z całego świata, skrywa sporo uniwersalnych przysmaków i równie dużo dań, które zachwycą tylko... prawdziwych koneserów. Nowy ranking najgorszych potraw kuchni polskiej może oburzyć niejednego Polaka, pozostali zaś kiwną głowami w geście pełnego zrozumienia. Jakie jedzenie nie przypadło do gustu turystom zwiedzającym nasz piękny kraj?

Spis treści

7 najgorszych dań kuchni polskiej. Oceny nie pozostawiają wątpliwości

Czy podczas podróży zdarza ci się spojrzeć na jakąś potrawę i pokręcić głową z niedowierzaniem? Turyści w Polsce niekiedy czują dokładnie to samo! Użytkownicy portalu kulinarnego TasteAtlas ocenili polskie potrawy. Które z nich okazały się najgorsze w oczach zwiedzających? Niektóre pozycje na liście mogą cię zdziwić.

Kluski z makiem
Za tymi polskimi potrawami nie przepadają turyści.

CC BY-SA 3.0Wikipedia.org / Przykuta / CC BY-SA 3.0

1. Czernina

Trzeba przyznać, że czernina to dość kontrowersyjna zupa i budzi mieszane uczucia nawet wśród samych Polaków. Nie dziwi więc fakt, iż znalazła się na samym szczycie listy – w końcu krwista polewka nie brzmi zachęcająco, szczególnie dla tych, którzy nie są zaznajomieni z naszą kuchnią.

2. Zupa truskawkowa

Turystom nie przypadł do gustu także pomysł połączenia truskawek i makaronu. Ten przysmak z pewnością znasz z dzieciństwa – kiedy rozpoczynał się sezon truskawkowy, zupa z tych soczystych owoców gościła niemal na każdym polskim stole.

3. Kiełbasa parówkowa

Podium najgorszych polskich dań według użytkowników TasteAtlas zamyka kiełbasa parówkowa, którą przyrządza się z wieprzowiny i najczęściej doprawia solą, pieprzem, gałką muszkatołową, czosnkiem oraz papryką.

4. Szałot

Śląska sałatka z warzyw i mięsa również nie zachwyciła oceniających. Sposobów na jej wykonanie jest mnóstwo – zupełnie tak, jak popularnej w całej Polsce sałatki jarzynowej. Być może jeden wariantów śląskiego rarytasu sprawiłby, że noty przyznane szałotowi poszybowałyby w górę.

5. Żymlok

Kolejna pozycja rodem ze Śląska. Żymlok to regionalna wędlina przyrządzana z podrobów. Smakiem przypomina kaszankę, jednak w żymloku jednym z podstawowych składników jest bułka, a nie kasza.

6. Pieczeń z mięsa mielonego

Popularne danie obiadowe, czyli pieczeń z mięsa mielonego, uplasowała się na 6. miejscu najgorszych dań kraju.

7. Kluski z makiem

Kluski z makiem jako danie wigilijne to tradycja w wielu polskich domach. Znane też jako makówki, makiełki lub makiołki, to specjał przygotowywany m.in. z maku, sucharków, miodu, mleka i bakalii.

Inne kulinarne specjały, które nie zasmakowały turystom

Ranking jest niezwykle długi, bowiem zawiera listę aż 71 jeden krajowych dań. Wśród nich znalazły się m.in.:

  • wodzionka,
  • krupnioki śląskie,
  • flaki,
  • kaszanka,
  • pieczarki marynowane,
  • sałatka z buraków,
  • moczka,
  • kutia,
  • andruty kaliskie,
  • kartoflanka,
  • zupa jarzynowa,
  • kostka kokosowa.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Podróży codziennie. Obserwuj Stronę Podróży!

Źródło: TasteAtlas

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Najgorsze polskie potrawy według turystów. Krajowe przysmaki, na których widok zwiedzającym robi się niedobrze - Strona Podróży

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska