- Polskie restauracje są niedoceniane na tle europejskich, m. in. dlatego, że polska gastronomia ruszyła do przodu od trzech lat - opowiada Cezary Wołodko, organizator Gali.
Rywalizujące restauracje są oceniane przede wszystkim przez konsumentów. Na ostateczny werdykt składają się: ocena przeprowadzona przez ankieterów wśród klientów, wynik głosowania na stronie internetowej akcji oraz na portalach społecznościowych oraz ocena inspektorów przeprowadzona podczas badania Mystery Shopping.
- Przepisem na sukces jest według mnie połączenie pasji, wykształcenia oraz przede wszystkim wykonywanie pracy, którą się kocha - zaznacza Robert Sowa, zdobywca nagrody w kategorii Live Cooking Tour.
Nagrody dla najlepszej restauracji oraz karczmy w Polsce zostały przyznane w trzech grupach: Award of Excellence - jeden widelec, Best of Award of Excellence - 2 widelce oraz Grand Award - 3 widelce. Województwo kujawsko-pomorskie reprezentowały 2 lokale, z czego toruńska restauracja Szeroka No.9 zgarnęła nagrodę Grand Award - 3 widelce, a gotujący dla niej Krzysztof Bielawski otrzymał tytuł Młodego Talentu.
- Największą nagrodą dla nas jest zadowolenie klientów, myślę, że można nazwać współczesnych kucharzy artystami, bo trzeba mieć smykałkę, by wydobyć piękno z pozoru błahych produktów - przekonuje Bielawski.
Organizatorzy przygotowali także nagrody specjalne w kategoriach takich jak: Osobowość Kulinarna Roku, Telewizyjny Program Kulinarny Roku, Wydawnictwo Kulinarne Roku czy Blog Kulinarny Roku. - Mam wrażenie, że jesteśmy cały czas na początku drogi naszego rozwoju, to nie jest jeszcze koniec tego na co nas stać i co możemy pokazać w Polsce - przekonuje Karol Okrasa, zdobywca tytułu Osobowość Kulinarna Roku.
Podczas tegorocznej edycji konkursu tytuł Szefa Kuchni otrzymał Jarosław Walczyk, dzięki czemu weźmie udział w Kulinarnych Mistrzostwach Świata, które zorganizowane zostaną w listopadzie br. na Florydzie.
Gala wyłaniająca najlepsze polskie restauracje to pierwszy i zarazem jedyny w skali kraju projekt o tak dużym zasięgu i formule. Za organizację tegorocznego konkursu odpowiadał Cezary Wołodko.
