W tegorocznej edycji konkursu Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw, organizowanego przez Urząd Marszałkowski oraz Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego, uczestniczyło dwanaście zakładów przetwórczych i sześć hotelowych restauracji. Wśród przygotowanych przez nie potraw znalazły się między innymi: zupa z suszonych grzybów z kluskami lanymi, pierś kaczki marynowana w miodzie, kiełbaski koktajlowe z papryką, placek drożdżowy ze śliwkami, chleb szlachecki z maślanką oraz placki z pasternaka z gulaszem z dzika i marynowaną cukinią.
W Toruniu powstaje szpitalne miasteczko. Jak przebiegają prace? [zdjęcia]
Komisja konkursowa nagrodziła trzy najlepsze potrawy w każdej kategorii.
Zakłady przetwórcze przemysłu rolno-spożywczego:
- I miejsce – Przedsiębiorstwo Drobiarskie Drobex w Bydgoszczy za produkt „Filet z piersi kurczaka w posypce z papryką”;
- II miejsce – Henkell Freixenet Polska w Toruniu za produkt Dalkowski Wódka Jarzębinowa;
- III miejsce – Piekarnia U Dziadka w Toruniu za sernik domowy;
Restauracje hotelowe:
- I miejsce – Cukiernia Sowa, oddział toruński za pierogi z gęsiną;
- II miejsce – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu (powiat włocławski) za produkt zupę z suszonych grzybów z kluskami lanymi;
- III miejsce – Piekarnia Gruzińska Puri w Toruniu za gruziński placek Kubdari.
