Spis treści
Te owoce mają najmniej cukru
Cukier znajduje się w składzie wielu produktów spożywczych - to doskonały konserwant, który wydłuża trwałość i czas przydatności do spożycia. Wiele osób martwi się spożyciem cukru i rezygnuje z jedzenia niektórych produktów, w tym także owoców.
To Cię teraz może zainteresować
Zaleca się ograniczanie dziennego spożycia cukru dodanego przez kobiety do nie więcej niż 100 kalorii (około 25 gramów lub 6 łyżeczek do herbaty) a przez mężczyzn do nie więcej niż 150 kalorii (około 37,5 grama lub 9 łyżeczek do herbaty).
Cukier dodany i cukier naturalny są często mylone ze sobą. Chociaż organizm metabolizuje w ten sam sposób zarówno cukier dodany, jak i cukier naturalny, skutki zdrowotne każdego z nich są znacznie odmienne. Badania potwierdzają, że naturalnie słodka żywność, taka jak owoce, nie zwiększa ryzyka dla zdrowia.
Naturalny cukier zawarty w owocach zawiera witaminy, minerały, przeciwutleniacze, wodę i błonnik - wszystkie składniki odżywcze wspierające zdrowie. Badania pokazują, że osoby regularnie jedzące owoce mają zmniejszone ryzyko wystąpienia niektórych schorzeń, takich jak choroby serca i cukrzyca typu 2.
Oto najzdrowsze owoce o niskiej zawartości cukru. Warto je włączyć do diety
Aby zachować zdrowie, warto zwiększyć spożycie owoców. Dodanie owoców do diety zapewnia mnóstwo korzyści - od wspierania zdrowia jelit i zmniejszania objawów przeziębienia, po kontrolę wagi. W codziennej diecie można wybrać owoce, które zawierają najmniej cukru. Eksperci wymieniają 10 najzdrowszych owoców o niskiej zawartości cukru. Poznaj je teraz w naszej galerii:
