Składniki dla 4 osób:
Ciasto:
Mąka - 400 g
Mleko - 500 ml
Woda gazowana - 250ml
Jajka - 2 szt
Sól - pół łyżeczki
Miód - 1 łyżka
Olej - 500 ml
Sos:
Śmietana 30% - 500 ml
Migdały słupki - 3 łyżki
Skórka pomarańczowa kandyzowana - 1 łyżka
Pistacje - 3 łyżki
Powidła śliwkowe z nutą korzenną - 2 słoiki
Jajka /żółtka/ - 2szt
Pomarańcza - 1 szt
Mięta - 1 doniczka
Wykonanie:
Do mleka wsypujemy mąkę , dodajemy mleko, wodę gazowaną, jajka, sól i miód, mieszamy wszystkie składniki aby uzyskać gładką płynną masę. Smażymy na teflonowej patelni naleśniki, delikatnie wysmarowanej olejem.
Robienie sosu zaczynamy od podgrzania śmietany, do której dodajemy, migdały, pistacje, skórkę pomarańczową i łyżkę powideł śliwkowych z nutą korzenną, następnie łączymy z dwoma żółtkami i delikatnie podgrzewamy.
Naleśniki smarujemy powidłami i podajemy z sosem bakaliowym. Dekorujemy plastrami pomarańczy i listkami mięty.
Artykuł sponsorowany