Konkurs „Smaki Lata”, obok Koronowskich Impresji Kulturalno - Kulinarnych, które organizowane są wiosną, to największe wydarzenie kulinarne w gminie Koronowo. W tym roku wyzwanie podjęło dziewięć kół gospodyń wiejskich. Mało, zważywszy, że w całej gminie jest ich ponad 20. Zabrakło m.in. KGW Mąkowarsko, które tak świetnie wypadło pod koniec czerwca podczas kulinarnej „Bitwy Regionów” w Olimpinie.
Pomysł na naleśniki
Każdego roku przed uczestnikami stawiane są inne wyzwania. Tym razem wybór padł na naleśniki wytrawne.
- Przygotowałyśmy naleśniki z bazylią, orzechami laskowymi, oliwką i kurczakiem. Nazywają się „Barwy Koronowa”, bo przy użyciu naturalnych barwników nadałyśmy potrawie kolory charakterystyczne dla tego miasta – zdradza Wiesława Jasiek z KGW Hucianki.
Jak dowiadujemy się KGW w Hucie działa w 22 osobowym składzie. Przewodniczącą jest Wanda Kornet. Koło uaktywniło się rok temu, ale ma długie tradycje. W kwietniu br. świętowało swoje 65-lecie.
Gospodarze, czyli KGW Okole – Stopka zgłosili do konkursu naleśniki z warzywami, w tym głównie ze szpinakiem. Na warzywa postawiły także panie z Samociążka. - Przygotowałyśmy naleśniki z cukinią – opowiadają gospodynie. - Nasze koło jest duże, skupia ponad 20 osób, w tym także panów.
Sukcesy w poprzednich edycjach kulinarnego konkursie odnosiło już KGW Więzowno. Jak będzie w tym roku? - Liczymy, że nasze naleśniki będą smakować. Przyrządziłyśmy je z kurczakiem i warzywami – słyszymy. - To dla nas ważny rok. We wrześniu świętować będziemy jubileusz naszego koła, w którym działa 26 pań. 60 -lecie było wcześniej, ale przez pandemię nie udało się zorganizować uroczystości – wyjaśnia przewodnicząca Halina Zagozdon.
Jury Smaków Lata nie miało wątpliwości
Potrawy oceniało trzyosobowe jury, któremu przewodniczył Wojciech Skoczek, szef kuchni w restauracji „Diabelski Młyn” w Koronowie. Pomagali mu: Natalia Klunder z Karczmy Borowiackiej i zawodowy kucharz Bogusław Stasik.
To Cię może również zainteresować
Na wyniki czekać trzeba było do późnego wieczora. - Nigdy nie brałem udziału w tak zgodnych obradach - ocenił Wojciech Skoczek. Czyje potrawy doceniono? Wyróżnienia trafiły do KGW Wtelnio i KGW Huta. Trzecie miejsce wywalczyło KGW Wiskitno za naleśniki z kurkami i serem gonzola. Z kolei drugiego miejsca burmistrz Patryk Mikołajewski gratulował KGW w Morzewcu za naleśniki z gęsiną. - Niby prosto wyglądające danie, a urzekło nas bardzo – przyznał przewodniczący jury.
Samkiem Lata 2023 okrzyknięto jednak potrawę przygotowaną przez KGW Tryszczyn. - Pierwsze miejsce nie budziło wątpliwości. Duża fantazja i smak wypracowany rewelacyjnie – chwalili jurorzy.
- Mąż jest pasjonatem gotowanie, on mnie inspirował, ale naleśniki robiliśmy w dwójkę – opowiada Katarzyna Szulta - Romaniuk, sołtys Tryszczyna i działaczka KGW w tej wsi.
- Ciasto miało być nieoczywiste więc dodaliśmy bazylii. Naleśnik był z typowym wypełnieniem jak sushi, ale np. do serka dodaliśmy nasze własne suszone truskawki zmielone na pył. Dołożyliśmy japońską rzepę, ogórek, pstrąg przez nas wędzony, rzodkiewki i awokado. Do tego był sos unagi, ale podkręcony przez bonzu i słodkie chili – słyszymy.
- Do dekoracji użyte zostały rzodkiewki ze szczawikiem zajęczym i molekularnym kawiorem z kwaśnych jabłek, także naszej produkcji. Całość podana została z chłodnikiem ogórkowym.
To Cię może również zainteresować
Jak podkreśliła Katarzyna Szulta - Romaniuk – działalność KGW w Tryszczynie jest utrudnione. Panie nie mają miejsca do spotkań. Miejscowa świetlica została zamknięta przez nadzór budowlany z powodu zapadającej się podłogi. Jedyna możliwość to spotkania w domach.
