Warto pamiętać, aby grzyby zbierać do wiklinowego koszyka, nigdy do reklamówki, znaleziony grzybek ścinać za pomocą nożyka, a nie wyrywać na siłę, niszcząc całą grzybnię. Po powrocie do domu grzyby należy od razu oczyścić, odrzucić nadpsute i umyć pod bieżącą wodą.
Świeże grzyby najlepiej od razu zjadać lub przechować 1-2 dni w szklanej misce w lodówce. Grzyby przeznaczone na susz nie myjemy wodą, nawlekamy na nitkę i wieszamy w ciepłym, przewiewnym miejscu.
Z zebranych grzybów warto zrobić także przetwory. Marynowane kurki czy prawdziwki będą pysznym dodatkiem do obiadu.
Aby uniknąć zatrucia należy zbierać tylko te grzyby, co do których jesteśmy absolutnie pewni, poza tym każdy grzybiarz powinien zaopatrzyć się w atlas grzybów.
Idziesz na grzyby? To uważaj! W leśnym runie czają się pułapki
Czy w ogóle warto jeść grzyby, czy mają - oprócz walorów smakowych - także wartość zdrowotną? Grzyby, co wynika z ich składu (główny składnik to woda), są nisko kaloryczne, dlatego grzybowe dania pomogą nam zgubić zbędne kilogramy. Grzyby z powodzeniem mogą zastąpić raz na jakiś czas dania mięsne - nasz umysł, zmysł smaku klasyfikuje grzyby jak mięso!
Kurzejka, lisica, kurza nóżka, pieprzyk czyli przepisy na dania z kurek
Niestety, grzybki zawierają chitynę, która sprawia, że dania z dodatkiem grzybów są ciężkostrawne. Chityna to wielocukier, którego nie rozpuszczą kwasy żołądkowe, dlatego grzyby zalegają długo w naszym żołądku, a my - jeśli przesadziliśmy z ilością zjedzonych kurek w śmietanie czy borowików w occie - możemy odczuwać bóle brzucha i wzdęcia.
Kiedy grzyby przemycimy do swojej diety zapewnimy organizmowi dodatkowe porcje witaminy A (najwięcej jest jej w kurkach), witaminy B1, B12 oraz niewielkie ilości soli mineralnych.
Według niektórych badaczy coraz bardziej popularne w kuchni boczniaki mogą ustrzec nas przed rozwojem choroby nowotworowej, wzmocnić naczynia krwionośne i podnieść odporność organizmu.
Pamiętajmy! Grzybów nie powinny jadać dzieci do trzeciego roku życia.
Jak smacznie przyrządzić potrawę z grzybów? Boczniaki możemy obtoczyć w jajku, bułce tartej i krótko przesmażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym - takie grzybowe kotlety z powodzeniem zastąpią tłusty i wysokokaloryczny schabowy. Kurki dusimy do miękkości, doprawiamy pieprzem , czosnkiem i mieszamy z jogurtem naturalnym - tak przyrządzone stanowią idealny dodatek do gotowanej piersi z kurczaka. Szybka i smaczna zupa to pieczarkowa z odrobiną jogurtu i świeżej natki pietruszki.
Smacznego!
Czytaj e-wydanie »