Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2018. Ekstra to masło i ser hrabiny. Jak pachną tradycją (kategoria: nabiał)

Agnieszka Domka-Rybka
Agnieszka Domka-Rybka
Zaktualizowano 
Uczestnicy kategorii "Nabiał". Drugi od prawej: Tomasz Puławski ze Spiżarni  hrabiny Potulickiej w Ślesinie, trzeci: Piotr Wysokiński, prezes Agromleczu.
Uczestnicy kategorii "Nabiał". Drugi od prawej: Tomasz Puławski ze Spiżarni hrabiny Potulickiej w Ślesinie, trzeci: Piotr Wysokiński, prezes Agromleczu. Jacek Smarz
Zwycięskie produkty mleczarskie to „Ser hrabiny” z niewielkiej Spiżarni hrabiny Potulickiej w Ślesinie koło Nakła oraz masło ekstra z Agromleczu w Lipnie.

Kapitule najbardziej przypadł do gustu ser ze Ślesina, a Czytelnikom masło z Lipna, które zdobyło ich najwięcej głosów i klików.

- Całe nasze wielkie dzieło to mała serowarnia i produkcja oparta ma mleku pochodzącym od krów z własnego gospodarstwa - opowiadał podczas finału w Urzędzie Marszałkowskim w Toruniu Tomasz Puławski ze Spiżarni hrabiny Potulickiej w Ślesinie. - Cieszę się, że zostaliśmy docenieni przez kapitułę plebiscytu.

Wszystkie „Sery ślesińskie” ze Spiżarni hrabiny Potulickiej to dojrzewające sery wytwarzane tradycyjnie ze świeżego, niepasteryzowanego mleka, pochodzącego od tamtejszych krów. Powstają w niewielkiej serowarni, w gospodarstwie, które powołało do życia markę Spiżarnia hrabiny Potulickiej. Jest ona odwołaniem do bogatej historii miejscowego folwarku i postaci hrabiny Anieli Potulickiej, na przełomie XIX i XX wieku zarządzała ślesińskim majątkiem. Z jej inicjatywy zrealizowano wiele inwestycji, które przyczyniły się do rozwoju gospodarstwa. Dzisiejsza dojrzewalnia serów mieści się w murowanych podziemiach stodoły wybudowanej w 1890 roku. Piwniczne ściany wykonane są z kamienia polnego, a strop tworzą masywne sklepienia kolebkowe z czerwonych cegieł. W dojrzewalni znajduje się labirynt regałów, gdzie na brzozowych deskach leżakują sery. Panujące tutaj odpowiednia temperatura oraz wilgotność zapewniają im komfortowe warunki dojrzewania.

To ich perła w koronie!

Wyróżniony „Ser hrabiny” to wśród nich perła w koronie. Wytwarzany zgodnie ze starą recepturą serowarską zachwyca smakoszy szlachetnym smakiem i intensywnym aromatem. Receptury serowarskie nakazują warzenie go z pełnotłustego mleka krowiego pochodzącego prosto z udoju. I tak właśnie jest w przypadku długodojrzewającego „Sera hrabiny”. Oprócz mleka w procesie warzenia używa się jedynie niezbędnych składników, czyli bakterii kwasu mlekowego, podpuszczki oraz soli. Dojrzewa przez minimum trzy miesiące, choć może to trwać znacznie dłużej. Młody ser jest delikatny i łagodny, jednak wraz z wiekiem staje się coraz bardziej aromatyczny i wyrazisty. Nigdy jednak nie traci swojego mlecznego, nieco maślanego smaku. Doświadczeni smakosze wyczują w nim także przeplatające się nuty kwaśności i słoności (TUTAJ JEST OPIS PROSUKTU).

„Ser hrabiny” zdobył wiele nagród i wyróżnień, np. niedawno podczas Międzynarodowych Targów w Poznaniu otrzymał „Perłę 2018” w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”.

Tymczasem laureatem Czytelników w kategorii „Nabiał” został produkt z Agromleczu w Lipnie - masło ekstra. Firma jest wiernym uczestnikiem plebiscytu „Pomorskiej”, a także laureatem z 2013 roku.

- Cieszę, że i tym razem Czytelnicy potrafią docenić to, co dobre i zdrowe, jak nasze masło - komentował Piotr Wysokiński, prezes Agromleczu. - Staramy się spełniać jak najwyższe standardy w produkcji.

Agromlecz wyrósł z dawnej spółdzielni mleczarskiej, rozpoczął działalność w 1993 roku. By iść z duchem czasu i sprostać nowoczesnym wymogom technicznymi oraz sanitarnym, firma zmodernizowała zakład. Przeszedł kapitalny remont oraz zostały w nim wymienione urządzenia produkcyjne. Modernizacja pozwoliła w pełni dostosować go do warunków unijnych, a także wdrożyć system HACCP.

Zakład wytwarza wiele produktów, od mleka i śmietan począwszy, przez twarogi, jogurty i maślankę, na maśle i innych tłuszczach skończywszy.

Masło ekstra, które zdobyło tytuł „Supersmak Gazety Pomorskiej 2018” to produkt o zawartości 82 proc. tłuszczu mlecznego. Nie zawiera dodatków tłuszczy roślinnych ani konserwantów (TUTAJ JEST OPIS PRODUKTU).

Stara, sprawdzona metoda . Taka jest najlepsza

Produkowane jest metodą tradycyjną, sprawdzoną od wielu lat, z najwyższej jakości mleka dostarczanego przez indywidualnych rolników z powiatu lipnowskiego. Dzięki temu ma niepowtarzalny smak i zapach. Występują w nim naturalne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, głównie A i D oraz wapń, co wspomaga odporność i wpływa korzystnie na stan zdrowia. Nadaje się do smarowania pieczywa, smażenia, pieczenia oraz przygotowywania kremów.

Masło i jego producent zdobyli wiele nagród. W minionym roku na poznańskich targach Polagra Agromlecz uzyskał tytuł „Polski Producent Żywności”, w 2015 roku na Festiwalu Kuchni Kujawskiej w Lubrańcu ekstra zdobyło pierwszą nagrodę.

polecane: Dzwonią do Ciebie te numery? Nie odbieraj!

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3