Ser Hrabiny

RedakcjaZaktualizowano 
Wytwarzany zgodnie ze starą recepturą serowarską długodojrzewający Ser Hrabiny zachwyca smakoszy szlachetnym smakiem i intensywnym aromatem.

Receptury serowarskie nakazują warzenie sera z pełnotłustego mleka krowiego pochodzącego prosto z udoju. I tak właśnie jest w przypadku długodojrzewającego Sera Hrabiny, który powstaje w serowarni w Ślesinie koło Nakła nad Notecią. Oprócz mleka w procesie warzenia używa się jedynie niezbędnych składników, czyli bakterii kwasu mlekowego, podpuszczki oraz soli. Ser Hrabiny dojrzewa przez minimum trzy miesiące, choć okres jego dojrzewania może trwać znacznie dłużej. Młody ser jest delikatny i łagodny, jednak wraz z wiekiem staje się coraz bardziej aromatyczny i wyrazisty. Nigdy jednak nie traci swojego mlecznego, nieco maślanego smaku. Doświadczeni smakosze wyczują w nim także przeplatające się nuty kwaśności i słoności.

Ser Hrabiny jest perłą w koronie wśród ślesińskich serów, do których należą też sery krócej dojrzewające: Ser Ślesiński naturalny oraz sery z ziołami: czarnuszką, czubrycą, czosnkiem niedźwiedzim oraz z suszonymi pomidorami i chilli. Wszystkie produkty powstają w niewielkiej serowarni, w Gospodarstwie Rolnym Ślesin, które powołało do życia markę Spiżarnia Hrabiny Potulickiej. Marka ta jest odwołaniem do bogatej historii miejscowego folwarku i postaci hrabiny Anieli Potulickiej, która na przełomie XIX i XX wieku zarządzała ślesińskim majątkiem. Z jej inicjatywy zrealizowano wiele inwestycji, które przyczyniły się do rozwoju gospodarstwa. Dzisiejsza dojrzewalnia serów mieści się w murowanych podziemiach stodoły wybudowanej w 1890 roku.

Piwniczne ściany wykonane są z kamienia polnego, a strop tworzą masywne sklepienia kolebkowe wykonane z czerwonych cegieł. W dojrzewalni znajduje się labirynt regałów, gdzie na brzozowych deskach leżakują sery. Panujące tutaj odpowiednia temperatura oraz wilgotność zapewniają serom komfortowe warunki dojrzewania.

GŁOSOWANIE

Ser hrabiny, Spiżarnia Hrabiny Potulickiej

SMS o treści: NAB.3 pod numer 72355 (koszt 2,46 zł z VAT)

Klikaj >>Ser hrabiny
Nasze Dobre 2018

polecane: FLESZ: Podział Mandatów po wyborach parlamentarnych

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3