https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2018. W Świeciu nad Osą tłoczą olej rzepakowy. Głosujcie!

Agnieszka Domka-Rybka
Archiwum/Lucyna Talaśka Klich
Rodzinna firma Łącz ze Świecia nad Osą to stały uczestnik naszego plebiscytu i ubiegłoroczny zwycięzca. Kapituła wybrała „Olej lniany”, zaś w tym roku właściciele promują „Naturalny olej rzepakowy”.

Działające od 1992 roku przedsiębiorstwo Łącz zajmuje się przetwórstwem roślin oleistych. Najpierw powstawał w nim wyłącznie olej rzepakowy, później także słonecznikowy, a obecnie oprócz nich oraz oleju lnianego wytłaczany jest także konopny.

Produkt jest bogaty w witaminy A, E i K

To również producent makuchów, mączek odolejonych z konopi i lnu, materiału kwalifikowanego zbóż oraz brykietu opałowego ze słomy rzepaczanej.

Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2018. Biała i surowa jest ta kiełbasa. Głosujcie!

Do tegorocznej edycji plebiscytu „Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza” firma Arkadiusza i Włodzimierza Łącz zgłosiła „Naturalny olej rzepakowy” (kategoria: „Produkcja spożywcza”). Olej rzepakowy tłoczony na zimno, nierafinowany, stanowi bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Posiada jeden z najlepszych stosunków kwasów omega-6 do omega-3, czyli 2:1.

Bogaty jest w witaminy A, E i K. Z tego powodu uznaje się go za najzdrowszy wśród wszystkich olejów roślinnych.

W firmie J.A.W. Łącz Przetwórstwo Roślin Oleistych w Świeciu nad Osą olej rzepakowy tłoczony jest z surowca pochodzącego z własnych upraw - na prasie ślimakowej, przez mechaniczne wyciskanie nasion rzepaku, bez użycia jakichkolwiek dodatków chemicznych czy wody. Nasiona są wolne od GMO.

Nadaje się do stosowania także na ciepło

Pozyskiwany w ten sposób olej jest gęsty, ma ciepły, brązowy kolor oraz intensywny smak i zapach.

Rozlewany jest do butelek szklanych lub plastikowych różnej pojemności.

NASZE DOBRE Z KUJAW I POMORZA 2018. GŁOSOWANIE TRWA. FIRMY LICZĄ NA WAS

Doskonale nadaje się do stosowania na ciepło i na zimno, przy czym smażenie na nim powinno odbywać się na tzw. małym, wolnym ogniu. Na zimno jest natomiast wyśmienitym dodatkiem do sosów, majonezu, dressingów, sałatek, surówek i śledzi.

TUTAJ MOŻECIE ZAGŁOSOWAĆ NA NATURALNY OLEJ RZEPAKOWY

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska