Olej z czarnuszki to jeden z najpopularniejszych i najczęściej polecanych olejów. Tłoczony metodą na zimno i nie poddawany procesowi rafinacji zachowuje wszystkie swoje cenne właściwości. Jeden litr oleju powstaje aż z 10 kilogramów ziaren! To jeden z niewielu produktów tego typu, który jest polecany nie tylko dla dorosłych, ale także dla dzieci.
Olej z czarnuszki – smak i kolor
Olej z czarnuszki może mieć zróżnicowane kolory i smaki. Wszystko zależy od tego z jakiej odmiany rośliny będzie tłoczony. Czarnuszka z Indii jest zwykle łagodniejsza i chętniej wybierana, szczególnie przez dzieci. Z kolei odmiany egipskie i polskie mają ostry posmak, więc będą lepsze dla koneserów. Kolor zazwyczaj jest bursztynowy, choć może być też herbaciany, lekko zielonkawy czy słomkowy. Warto zaznaczyć, że wszystkie odmiany czarnuszki mają praktycznie te same właściwości i cenne składniki.
Olej z czarnuszki – dawkowanie i przechowywanie
Olej z czarnuszki należy przechowywać w lodówce, nie dłużej niż 6 miesięcy od otwarcia. Z czasem na dnie może pojawić się osad, jednak jest to zjawisko normalne i nie wpływa na właściwości produktu. Dawkowanie waha się od jednej łyżeczki w przypadku przedszkolaków, do jednej łyżki stołowej dla dorosłych.
Olej można spożywać bezpośrednio lub dodawać do dań i napojów serwowanych na zimno np. koktajli, sałatek. Zobacz naszą galerię i poznaj prozdrowotne właściwości oleju z czarnuszki!
