https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Nauka gotowania w Zespole Szkół w Kowalewie Pomorskim. Robią sushi i włoskie dania – zobacz zdjęciach

Karolina Rokitnicka
Grupy uczniów Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim, którzy uczą się zawodu kucharza, biorą udział w szkoleniach w Kuźni Smaków w Małym Pułkowie. Przygotowywali tu m.in. sushi i potrawy włoskie
Grupy uczniów Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim, którzy uczą się zawodu kucharza, biorą udział w szkoleniach w Kuźni Smaków w Małym Pułkowie. Przygotowywali tu m.in. sushi i potrawy włoskie ZS
Niezwykle atrakcyjne szkolenia są organizowane dla uczniów Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim. Grupa kucharzy uczy się w Kuźni Smaków w Małym Pułkowie. Przygotowywali tu m.in. sushi i potrawy włoskie. Warsztaty są jednym z elementów projektu podnoszenia jakości kształcenia zawodowego w powiecie.

Zobacz wideo: Spis powszechny w 2021 roku będzie możliwy online

Szkolenia dla kucharzy z ZS w Kowalewie Pomorskim w Kuźni Smaków w Małym Pułkowie są organizowane w ramach projektu „Nowe perspektywy kształcenia zawodowego”. W marcu już kilka grup uczniów poznawało tajniki kuchni włoskiej oraz uczyło się, jak przygotować sushi.

- Wraz z przedstawicielką Restauracji Michaliną Miszczak uczniowie przygotowali nigiri, futomaki, hosomaki, kappa maki, california maki, gunkan maki. Natomiast szef kuchni Jarosław Grębski przyrządził z młodzieżą potrawy kuchni włoskiej - sycylijską zupę pomidorową, bruschettę z pesto, bakłażana, oliwek i pomidora z łososiem oraz tradycyjną lasagne – informuje nauczycielka ZS w Kowalewie Pomorskim Marta Malinowska. - Bardzo dziękujemy wszystkim za możliwość udziału w warsztatach, profesjonalizm, cenne wskazówki oraz sympatyczną atmosferę. Dla mnie osobiście był to niezwykle miły dzień, ponieważ na warsztatach w Kuźni Smaków spotkałam Paulinę, Monikę i Olę, moje uczennice - absolwentki naszej szkoły. Jestem z nich bardzo dumna! Dziewczyny świetnie odnalazły się na rynku pracy w gastronomii i są cenionymi pracownikami.

Trwa głosowanie...

Czy wciąż przestrzegasz reżimu sanitarnego?

Nadzór nad szkoleniem sprawowała Anna Miszczak - właścicielka hotelu i restauracji w Małym Pułkowie.

W piątek 19 marca w warsztatach będzie uczestniczyć kolejna grupa kucharzy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ostatnia droga Franciszka. Papież spoczął w ukochanej bazylice

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska