https://pomorska.pl
reklama

Nauka gotowania w Zespole Szkół w Kowalewie Pomorskim. Robią sushi i włoskie dania – zobacz zdjęciach

Karolina Rokitnicka
Grupy uczniów Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim, którzy uczą się zawodu kucharza, biorą udział w szkoleniach w Kuźni Smaków w Małym Pułkowie. Przygotowywali tu m.in. sushi i potrawy włoskie
Grupy uczniów Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim, którzy uczą się zawodu kucharza, biorą udział w szkoleniach w Kuźni Smaków w Małym Pułkowie. Przygotowywali tu m.in. sushi i potrawy włoskie ZS
Niezwykle atrakcyjne szkolenia są organizowane dla uczniów Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim. Grupa kucharzy uczy się w Kuźni Smaków w Małym Pułkowie. Przygotowywali tu m.in. sushi i potrawy włoskie. Warsztaty są jednym z elementów projektu podnoszenia jakości kształcenia zawodowego w powiecie.

Zobacz wideo: Spis powszechny w 2021 roku będzie możliwy online

Szkolenia dla kucharzy z ZS w Kowalewie Pomorskim w Kuźni Smaków w Małym Pułkowie są organizowane w ramach projektu „Nowe perspektywy kształcenia zawodowego”. W marcu już kilka grup uczniów poznawało tajniki kuchni włoskiej oraz uczyło się, jak przygotować sushi.

- Wraz z przedstawicielką Restauracji Michaliną Miszczak uczniowie przygotowali nigiri, futomaki, hosomaki, kappa maki, california maki, gunkan maki. Natomiast szef kuchni Jarosław Grębski przyrządził z młodzieżą potrawy kuchni włoskiej - sycylijską zupę pomidorową, bruschettę z pesto, bakłażana, oliwek i pomidora z łososiem oraz tradycyjną lasagne – informuje nauczycielka ZS w Kowalewie Pomorskim Marta Malinowska. - Bardzo dziękujemy wszystkim za możliwość udziału w warsztatach, profesjonalizm, cenne wskazówki oraz sympatyczną atmosferę. Dla mnie osobiście był to niezwykle miły dzień, ponieważ na warsztatach w Kuźni Smaków spotkałam Paulinę, Monikę i Olę, moje uczennice - absolwentki naszej szkoły. Jestem z nich bardzo dumna! Dziewczyny świetnie odnalazły się na rynku pracy w gastronomii i są cenionymi pracownikami.

Trwa głosowanie...

Czy wciąż przestrzegasz reżimu sanitarnego?

Nadzór nad szkoleniem sprawowała Anna Miszczak - właścicielka hotelu i restauracji w Małym Pułkowie.

W piątek 19 marca w warsztatach będzie uczestniczyć kolejna grupa kucharzy.

Wybory 2025. Zwycięstwo Nawrockiego, wysoka frekwencja

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Czerwcowa waloryzacja emerytur - jest nowy wskaźnik. Tak urosną świadczenia od lipca

Czerwcowa waloryzacja emerytur - jest nowy wskaźnik. Tak urosną świadczenia od lipca

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska