Zobacz wideo: Spis powszechny w 2021 roku będzie możliwy online
Szkolenia dla kucharzy z ZS w Kowalewie Pomorskim w Kuźni Smaków w Małym Pułkowie są organizowane w ramach projektu „Nowe perspektywy kształcenia zawodowego”. W marcu już kilka grup uczniów poznawało tajniki kuchni włoskiej oraz uczyło się, jak przygotować sushi.
- Wraz z przedstawicielką Restauracji Michaliną Miszczak uczniowie przygotowali nigiri, futomaki, hosomaki, kappa maki, california maki, gunkan maki. Natomiast szef kuchni Jarosław Grębski przyrządził z młodzieżą potrawy kuchni włoskiej - sycylijską zupę pomidorową, bruschettę z pesto, bakłażana, oliwek i pomidora z łososiem oraz tradycyjną lasagne – informuje nauczycielka ZS w Kowalewie Pomorskim Marta Malinowska. - Bardzo dziękujemy wszystkim za możliwość udziału w warsztatach, profesjonalizm, cenne wskazówki oraz sympatyczną atmosferę. Dla mnie osobiście był to niezwykle miły dzień, ponieważ na warsztatach w Kuźni Smaków spotkałam Paulinę, Monikę i Olę, moje uczennice - absolwentki naszej szkoły. Jestem z nich bardzo dumna! Dziewczyny świetnie odnalazły się na rynku pracy w gastronomii i są cenionymi pracownikami.
Nadzór nad szkoleniem sprawowała Anna Miszczak - właścicielka hotelu i restauracji w Małym Pułkowie.
W piątek 19 marca w warsztatach będzie uczestniczyć kolejna grupa kucharzy.
