Pierwsze dni kwietnia to pora kwitnienia fiołka wonnego. Fioletowe, pachnące kwiaty na długiej łodyżce to także cenny lek i ... dodatek do potraw.
W starożytności fiołek uznawany był za święta roślinę, uznany symbol płodności i miłości. Żaden napój miłosny nie mógł się bez niego obyć. Lekarze zalecali noszenie wianków uplecionych z jego kwiatów, aby zlikwidować bóle i zawroty głowy.
Jak możemy skorzystać z cennych własciwości fiołka? Zbieramy same główki kwiatów w początkach i pełni kwitnienia. Kwiaty suszymy rozłożone na papierze w zacienionym i przewiewnym miejscu.
Kwiaty fiołka wonnego stosuje się przede wszystkim przy leczeniu zapalenia oskrzeli, anginy, astmy oraz suchego, uporczywego kaszlu. Z fiołka można przyrządzać syrop, nalewkę napar a nawet olej fiołkowy. Przepisy ziołowe można znaleźć w książce Magdaleny Gorzkowskiej "Zioła, jak zbierać, przetwarzać, stosować".
Do przygotowania oleju fiołkowego będzie potrzebna garść świeżo zebranych kwiatów fiołka oraz szklanka oleju migdałowego, tłoczonego na zimno. Fiołki zalewamy olejem migdałowym i pozostawiamy na 6 tygodni w słonecznym miejscu. Po upływie tego czasu delikatnie odcedzamy. Fiołki z oleju można dodać do każdej wiosennej sałatki. Olej fiołkowy można wykorzystać do pielęgnacji skóry dziecka. Dobrze się wchłania, ma działanie łagodzące i uspokajające.
Fiołka możemy też użyć w kuchni, do przyrządzania potraw z ryb czy drobiu. Podniesie to walory smakowe potrawy. Przyrządzony olej fiołkowy zachowuje swe właściwości przez 4-6 miesięcy. (PAP Life)
Czytaj e-wydanie »