Ruchańce drożdżowe to tradycyjna potrawa szczególnie na Kujawach. Przyrządza się ją bardzo prosto i może idealnie sprawdzić się np. na Tłusty Czwartek, czyli święto największych łasuchów.
Zobacz także:Tłusty czwartek - co to za święto? Dlaczego jemy pączki w tłusty czwartek?
Ruchańce drożdżowe - przepis
Jaki jest przepis na ruchańce drożdżowe? Poniżej prezentujemy, jak wykonań ruchańce drożdżowe według tradycyjnego przepisu.
Składniki:
- drożdże – zakupione w sklepie, kiedyś kupowano suszone drożdże
- olej rzepakowy lub smalec – zakupiony w sklepie, najczęściej używano oleju pochodzącego z zakładów tłuszczowych w Kruszwicy
- mąka pszenna – mąka pochodzi z lokalnego młyna w Krzywosądzy
- masło – zakupione w sklepie
- mleko – surowe, lekko podgrzane, od krów z lokalnych gospodarstw rolnych, używane także kozie mleko pochodzące z udoju własnej kozy
- jajka kurze - od kur swojego chowu
- cukier, cukier puder, sól - zakupione w sklepie
Wykonanie:
W małej miseczce zrobić rozczyn drożdżowy: ok. 5 dag drożdży rozetrzeć z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki oraz 1 łyżką surowego, podgrzanego mleka. Wymieszać, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Do drugiej, większej miski wsypać około 2 szklanek mąki. Całe jajka roztrzepać z resztą cukru i szczyptą soli. Wymieszać z mąką. Do garnka wlać: szklankę mleka (bez 1 łyżki użytej do rozczynu drożdżowego), dołożyć 3 łyżki masła. Składniki w garnku podgrzać na małym ogniu, mieszając poczekać, aż roztopi się tłuszcz. Po rozpuszczeniu masła w podgrzewanym mleku całość wlać do wcześniej przygotowanej mąki wymieszanej z jajkami. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką, tzw. warząchewką. Sprawdzamy, czy ciasto nie jest za rzadkie, jeżeli tak dosypujemy mąki.
Mąki dodać tyle, ile wgnieciemy do ciasta – ciasto musi odchodzić od ręki. Wyrabiamy. Gotowe ciasto podsypać trochę pod spodem mąką, przykryć ściereczką na chwilę. Gotowe ciasto rwiemy ręką po kawałku i rozpłaszczamy na drugiej dłoni posypanej mąką,
uformowany placek odkładamy na ściereczkę posypaną odrobiną mąki.
Przygotować patelnię i tłuszcz do pieczenia. Na patelnię wlewamy niewiele tłuszczu, aby sięgał do połowy placka. Placki czekając na upieczenie podrosły, dlatego kładąc je na gorący tłuszcz powtórnie spłaszczamy. Piec wolniutko z dwóch stron na małym ogniu, aby placki się przepiekły. Po upieczeniu placki rozłożyć, posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z Listy Produktów Tradycyjnych. Autorką jest Irena Szałek, Koło Gospodyń Wiejskich w Kościelnej Wsi, gmina Osięciny (powiat radziejowski).
Przepis na pączki Magdy Gessler. Idealny na tłusty czwartek!
"Świeże, pyszne, pachnące". Najsłynniejsza cukiernia w Warszawie przygotowuje się do tłustego czwartku
Źródło: Agencja TVN/x-news