Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ruchańce drożdżowe - przepis. Jaki najlepszy przepis na ruchańce drożdżowe? Idealne na Tłusty Czwartek

mm
Ruchańce drożdżowe - przepis. Jaki najlepszy przepis na ruchańce drożdżowe?
Ruchańce drożdżowe - przepis. Jaki najlepszy przepis na ruchańce drożdżowe? AW
Ruchańce drożdżowe - przepis. Jaki najlepszy przepis na ruchańce drożdżowe? Zbliża się Tłusty Czwartek. Idealnie na ten dzień mogą sprawdzić się ruchańce drożdżowe, inaczej nazywane racuchami. Jaki jest przepis na ruchańce drożdżowe?

Ruchańce drożdżowe to tradycyjna potrawa szczególnie na Kujawach. Przyrządza się ją bardzo prosto i może idealnie sprawdzić się np. na Tłusty Czwartek, czyli święto największych łasuchów.

Zobacz także:Tłusty czwartek - co to za święto? Dlaczego jemy pączki w tłusty czwartek?

Ruchańce drożdżowe - przepis

Jaki jest przepis na ruchańce drożdżowe? Poniżej prezentujemy, jak wykonań ruchańce drożdżowe według tradycyjnego przepisu.

Składniki:

  • drożdże – zakupione w sklepie, kiedyś kupowano suszone drożdże
  • olej rzepakowy lub smalec – zakupiony w sklepie, najczęściej używano oleju pochodzącego z zakładów tłuszczowych w Kruszwicy
  • mąka pszenna – mąka pochodzi z lokalnego młyna w Krzywosądzy
  • masło – zakupione w sklepie
  • mleko – surowe, lekko podgrzane, od krów z lokalnych gospodarstw rolnych, używane także kozie mleko pochodzące z udoju własnej kozy
  • jajka kurze - od kur swojego chowu
  • cukier, cukier puder, sól - zakupione w sklepie

Wykonanie:

W małej miseczce zrobić rozczyn drożdżowy: ok. 5 dag drożdży rozetrzeć z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki oraz 1 łyżką surowego, podgrzanego mleka. Wymieszać, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Do drugiej, większej miski wsypać około 2 szklanek mąki. Całe jajka roztrzepać z resztą cukru i szczyptą soli. Wymieszać z mąką. Do garnka wlać: szklankę mleka (bez 1 łyżki użytej do rozczynu drożdżowego), dołożyć 3 łyżki masła. Składniki w garnku podgrzać na małym ogniu, mieszając poczekać, aż roztopi się tłuszcz. Po rozpuszczeniu masła w podgrzewanym mleku całość wlać do wcześniej przygotowanej mąki wymieszanej z jajkami. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką, tzw. warząchewką. Sprawdzamy, czy ciasto nie jest za rzadkie, jeżeli tak dosypujemy mąki.

Mąki dodać tyle, ile wgnieciemy do ciasta – ciasto musi odchodzić od ręki. Wyrabiamy. Gotowe ciasto podsypać trochę pod spodem mąką, przykryć ściereczką na chwilę. Gotowe ciasto rwiemy ręką po kawałku i rozpłaszczamy na drugiej dłoni posypanej mąką,
uformowany placek odkładamy na ściereczkę posypaną odrobiną mąki.

Przygotować patelnię i tłuszcz do pieczenia. Na patelnię wlewamy niewiele tłuszczu, aby sięgał do połowy placka. Placki czekając na upieczenie podrosły, dlatego kładąc je na gorący tłuszcz powtórnie spłaszczamy. Piec wolniutko z dwóch stron na małym ogniu, aby placki się przepiekły. Po upieczeniu placki rozłożyć, posypać cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z Listy Produktów Tradycyjnych. Autorką jest Irena Szałek, Koło Gospodyń Wiejskich w Kościelnej Wsi, gmina Osięciny (powiat radziejowski).

Tłusty czwartek 2018. W tym roku tłusty czwartek przypada 8 lutego. W ten dzień będziemy zajadać się głównie pączkami. Szukacie dobrych przepisów? Mamy dla was sprawdzony przepis na PĄCZKI MAGDY GESSLER. Przepis na pączki nie jest skomplikowany. Sprawdźcie!Przepis na pączki Magdy Gessler znajdziesz na kolejnych slajdach --->"Świeże, pyszne, pachnące". Najsłynniejsza cukiernia w Warszawie przygotowuje się do tłustego czwartkuŹródło: Agencja TVN/x-news

Przepis na pączki Magdy Gessler. Idealny na tłusty czwartek!

"Świeże, pyszne, pachnące". Najsłynniejsza cukiernia w Warszawie przygotowuje się do tłustego czwartku
Źródło: Agencja TVN/x-news

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska